Víte, jak správně zařídit dětský pokoj? Poradíme vám, jak na to!

Víte, jak správně zařídit dětský pokoj? Poradíme vám, jak na to!
28.03.2014 10:50

Přišel čas osamostatnit vašeho potomka a vybavit mu jeho vlastní pokojík? Dětský pokoj je světem sám pro sebe, proto je nutné jeho výbavu promyslet tak, aby byl bezpečný a zároveň s dítětem rostl.

Do dětského pokoje se toho musí vejít mnoho. Měl by zde být prostor pro hru, pro odpočinek i pro práci. Děti rostou jako z vody, proto je také dobré, aby úpravy pokoje šly dělat postupem času snadno, aby odpovídal jejich věku. Při vybavování pokoje je dobré se řídit přáními dítěte, jeho koníčky a zájmy. Pokud máte doma prcka, který má rád dinosaury, koně nebo letadla, můžete mu pokoj zařídit podle jeho stylu. I malé děti se mohou na úpravě pokoje podílet, protože si jej pak více zamilují a budou se v něm cítit pohodlně a bezpečně.

Nábytek pro malého průzkumníka

Mějte na paměti, že děti rády zkoumají, co věci vydrží a při hraní se neohlížejí na nebezpečné rohy nebo nestabilní křesílka. Je proto vhodné koupit takový nábytek, který bude stabilní a bezpečný, s co nejmenším počtem úzkých děr a škvír, kam by mohlo dítě strčit prst nebo nohu. Vhodné jsou oblé hrany a šrouby opatřené krycími čepičkami.

Nezapomeňte na bezpečnostní prvky pro nejmenší, jako zákryty zásuvek nebo ochrany rohů.

Stůl a židle mohou růst s dítětem

I přesto, že zařizujete pokojík pro dítě, které je menší, můžete mu pořídit nábytek, který odpovídá jeho výšce a věku. Častou chybou při vybavování dětských pokojů je pořizování nábytku určeného pro větší děti s tím, že „do nich časem doroste“. Špatným posedem, který způsobí nevhodnou stabilitu páteře a pozice hlavy se může poškodit páteř i zádové svaly dítěte.

Řešením mohou být tak zvané rostoucí stoly a židle, které je možné postupem času přizpůsobovat velikosti jedince. Takový nábytek umožňuje nastavit výšku přesně podle toho, jak dítě roste. U polohovatelného stolu je navíc možné nastavit šikmost plochy tak, aby byla optimální pro psaní a kreslení.

Při zařizování vynechejte televizi

Dětský pokoj je ohniskem fantazie. Děti si v něm hrají, sní, kreslí a vymýšlí nejrůznější lumpárny. Televize v jejich pokoji by je však sváděla k jejímu nesmyslnému sledování a zabíjení času, který mohou věnovat kreativní hře nebo četbě. Sledování televize nevyžaduje mnoho mozkové aktivity, takže si dítě zvykne nesoustředit se, což může vést k poruchám pozornosti. 

To se však nemusí týkat počítače. Doba dnes již vyžaduje, aby děti počítač mohly používat. I když se nám to nemusí líbit, striktním zakazováním počítače dítě vyloučíme z jeho sociální skupiny. Dbejte však na to, aby čas strávený u něj nebyl příliš velký a také se pokuste mírně kontrolovat, co na něm dítě provádí. To však neznamená diktátorskou kontrolu, ale spíše povídání, rady a nastolení důvěry

Místo televize, měla pro celou rodinu být pouze občasnou aktivitou, pořiďte své ratolesti do pokojíku knihovničku s nejrůznějšími pohádkami a encyklopediemi.

Investujte do kvalitní matrace

V dětském období kolem desíti let se stabilizuje páteř. Je proto důležité, aby spaní bylo kvalitní a matrace se přizpůsobila dětskému tělu. Investicí do kvalitní matrace se vyhnete tomu, aby dítě později trpělo vadami páteře nebo bolestí hlavy. Poraďte se ve specializované prodejně matrací a zmiňte, pro koho bude lůžko určené.

Vhodně zvolená podlaha přežije i dětské hry

Pokud chcete zařizování vzít „od podlahy“, zkuste masiv. Dřevěné podlahy z masivu mají speciálně ošetřený povrch, který vydrží dětské hraní, rozlití vody, i skákání. Vyrábí se z jednoho kusu dřeva pevných stromů a taková podlaha při správném ošetření vydrží celá léta. Navíc se na ní neusazuje taková vrstva prachu jako u jiných podlah, protože nevytváří takový statický náboj. Vydrží i takový nápor, jako dětská plastová odrážedla i divoké dětské hry.

Hodnocení: +48 Hodnotilo uživatelů: 72 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Víte, jak správně zařídit dětský pokoj? Poradíme vám, jak na to!