Víte, jakou vybrat podlahu do kuchyně a obýváku?

Víte, jakou vybrat podlahu do kuchyně a obýváku?
08.07.2013 13:02

Podlaha tvoří základ bytu. Musí vydržet nejen naši chůzi, skákání či běhání, ale také by měla vzhledově podtrhnout interiér bytu. Od podlahy se odvíjí všechno - to, jaké budeme mít dveře, nábytek i sedačku. Není výjimkou, že v každé místnosti je podlaha jiná. Většinou vybíráme takovou, která nám bude vyhovovat jak esteticky, tak prakticky.

Kuchyně - tady na podlahu opatrně

Vybrat podlahu do kuchyně je asi nejtěžší úkol. Bude totiž nejzatěžovanější v celém bytě. Musí odolat padajícím hrncům, střepům ze skleničky i padajícím zbytkům jídla, neustálému chození sem a tam. Také se nejrychleji ušpiní, proto ji často stíráme. Podlaha v kuchyni by tedy měla být odolná.

Konkrétní typ podlahy také určuje chod domácnosti. Tam, kde jsou zvířátka a malé děti, potřebujete podlahu neustále udržovat čistou. Z tohoto hlediska je praktické linoleumkorková podlaha nebo dlažba. U dlažby ale pozor! V kuchyni musí být kvalitní, aby se pod spadlým hrncem hned neodštípla - proto počítejte s tím, že si za ní připlatíte. Měla by být i otěruvzdornější, než dlažba v jiných místnostech.

Laminátová plovoucí podlaha v jídelně

Obývací pokoj má být harmonický

Jak je známo, dřevo přidává interiéru na útulnosti. Proto se podlahové palubky hodí nejvíce právě do obýváku. Pokud je spojený s kuchyní, není problém použít podlahové palubky i u kuchyňské linky. Při výběru dřevěné podlahy sledujte nášlapnou vrstvu - mezi nejkvalitnější patří dřevo bukové nebo dubové. Světlejší palubky opticky zvětší místnost, využijte této možnosti!

Aby hlavní obývací prostor bytu nepůsobil jako cirkus, je nutné, aby byla podlaha po celé ploše stejného materiálu, barvy i dekoru. Pozor také na výběr dveří. Ty musí s podlahou dokonale ladit.

Dřevěné podlahové palubky se hodí zejména do domácnosti s dětmi, protože mají teplý povrch.

Dřevěné palubky

Plovoucí podlaha má svoje výhody

Víte, proč se plovoucí podlaha jmenuje plovoucí? Protože není pevně přichycená k podkladu a dá se jednoduše složit či rozebrat. Při pokládce laminátové plovoucí podlahy není potřeba nic lepit, protože jednotlivé díly do sebe padají díky bočním zámečkům. Laminátovou plovoucí podlahu zpravidla seženete v několik dekorech.

Údržba plovoucí laminátové podlahy je velmi snadná. Nečistoty stačí vysát či zamést a podlahu setřít navlhčeným hadrem. Pokud máte laminátovou podlahu v kuchyni, je dobré dát pod jídelní sestavu kusový koberec, který zabrání poškrábání podlahy. Plovoucí podlaha také nesmí přijít do dlouhodobého kontaktu s vodou. Je tedy méně vhodné dávat ji do kuchyně, kde se občas něco rozlije. Je totiž náchylnější na zatékání vody.


Jakou podlahu preferujete v obýváku a kuchyni vy?

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Víte, jakou vybrat podlahu do kuchyně a obýváku?