Vše, co jste chtěli vědět o srubových domech

Vše, co jste chtěli vědět o srubových domech
06.01.2014 10:48

Srubový dům je výsledkem mistrovské práce tesařů, truhlářů a stavitelů. Tato 100% přírodní stavba vnese do vašeho života nový prvek a může zapříčinit naprostou změnu životního stylu. Pro krásu srubu jsme ale ochotni toto "riziko" podstoupit.

Jak se staví srub

Srubové domy, nebo chcete-li dřevěné domy, se na našem území stavěly již od středověku. Jejich stavba byla oblíbená zejména pro svou rychlosttepelně-izolační vlastnosti a nízkou cenu. Velkou nevýhodou ale bylo rychlé šíření požárů, a proto byly sruby a dřevěné domky nějakou dobu zakázány.

Dnešní technologie výstavby se ale posunula o neuvěřitelný kus dopředu, a tak můžeme říci, že z hlediska požární bezpečnosti se srubové domy a dřevěné domy rovnají domům zděným.

Technologie výstavby moderních srubových domů:

  • Norská technologie - při stavbě se používají klády opracované z obou stran, jejichž povrch je hladký a rovný. Používá se tzv. norský spoj, který zajistí, že se při sesychání dřeva zaklíní dvě rohové klády do sebe a zabraňují tak deformaci materiálu. Hranoly jsou ve svislém směru propojovány dřevěnými kolíky, díky kterým jsou stěny rovné a hranoly nevybočují. Menší nevýhodou této stavby je nutnost technologické přestávky, která může být až 8 měsíců. Je nutná kvůli sesychání dřeva a sesedání hranolů. Poté následuje zaměření stavebních otvorů.

Srubové domy ELK

  • Kanadská technologie využívá při stavbě srubových domů kmeny, které se pouze zbaví kůry. Vznikají spoje bez mezer a stěna tak působí celistvě. Díky unikátnímu tvaru stěny je každý srubový dům originál. Stavba má vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Široké masivní stěny ani v krutých mrazech nepromrzají. Dřevo vytváří uvnitř domu příjemné a zdravé klima a zabraňuje tvorbě plísní.

Srubové domy a protipožární ochrana

Srubové domy splňují veškeré normy požární odolnostiSníte o srubovém domě, ale neustále kolem sebe slyšíte, že jsou lehce hořlavé? Nenechte se zviklat. Pokud přece jenom dojde k požáru, ve většině případů je na vinně vadná elektroinstalace. Jako první vzplane nábytek, záclony a další vybavení bytu. Příčinou požáru tedy není dřevěná konstrukce. Jakmile začne hořet srubový dům, povrch masivních klád zuhelnatí a již do dřeva nepropouští tolik kyslíku. Hoření se tedy naopak zpomaluje. I ve srubovém domě je ale nutné dodržovat zásady požární bezpečnosti. Doporučujeme vám pořídit si například revizní požární dvířka k elektrickému rozvaděči, které omezí riziko šíření požáru.

 

K odvodnění zpevněných ploch, například zahrady nebo okolí vašeho srubu, nezapomeňte instalovat kvalitní odvodňovací systémy. Na výběr máte plastové či betonové žlaby, které spolehlivě odvádí nadbytečnou dešťovou vodu z vašeho pozemku.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 38 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vše, co jste chtěli vědět o srubových domech