Vyberte si nejvhodnější zateplení panelového nebo rodinného domu

Vyberte si nejvhodnější zateplení panelového nebo rodinného domu
16.07.2013 11:48

O úsporách, které vzniknou díky zateplení, toho bylo napsáno mnoho. Zvyšování cen energií vede k rostoucímu zájmu o zateplování starších rodinných i panelových bytů. Majitelům zateplení přináší nejen snížení výdajů za provoz domácnosti, ale také zvýšení životního komfortu.

Současně nám ale trend zateplování přináší možnost velkého výběru v druzích materiálů. Laik v nich snadno ztratí přehled a cítí se bezradný. Nakonec vloží všechnu zodpovědnost do jedné firmy. Ta vás buď, lidově řečeno, vezme na hůl nebo splní úkol tak, jak má. Nikdy ale není na škodu mít dostatek informací.

1. Zateplení polystyrenem

Jedná se o nejrozšířenější zateplení panelových a bytových domů či rodinných domů. Polystyren je totiž poměrně levný a splní svůj účel. Je lehký - snadno se s ním pracuje, je stabilní. Podíváme-li se do nabídek stavebnin zjistíme, že si můžeme vybrat z několika druhů polystyrenů. Pro běžné zateplení panelového domu postačí polystyren s označením EPS 70 F, vyšší pevnost má potom EPS 100 F. Lepší tepelné vlastnosti, ale i vyšší cenu, má potom šedý fasádní polystyren s příměsí grafitu. Části budov pod terénem se zateplují tzv. extrudovaným neboli tvrzeným poylstyrenem, který je odolný vůči vlhkosti a průrazu. Označuje se jako XPS.

Zateplení řadových a panelových domů

2. Zateplení minerální vlnou

Jedná se o přírodní zateplení, které je šetrnější, než zateplení polystyrenem. Minerální vlna či vata se vyrábí z písku a skla. Tzv. kamenná vlna se vyrábí z čediče, diabu a vysokopecní strusky. Tento materiál se vyznačuje vynikajícími tepelně-izolačními vlastnostmi, odpuzuje vodu - proto se aplikuje na vlhká místa. Práce s ním je poměrně jednoduchá, lze ho řezat na kusy, vata se pak přizpůsobí různým tvarům. Asi největší výhodou minerální vlny je její paropropustnost. Zdi můžou díky ní volně dýchat. Dnes se zateplení minerální vlnou nejčastěji používá na zateplení stropů.

3. Odvětrané fasády

Jak tepelně izolovat starý dům, jehož zdi jsou vlhké a v interiéru vládne plíseň? Ideální jsou odvětrávané fasády. Umožňují totiž zdivu dýchat. Mezi novou fasádou a obvodou zdí se nechává mezera, která zajišťuje cirkulaci vzduchu. Provětrávanou fasádu vám vždy musí instalovat odborná firma. Na zdivo se přichytí vodorovné latě a do roštu se vloží tepelná izolace. Teprve pak přichází na řadu samotná fasáda. Výhodou odvětrávaných fasád je snadná údržba, lze je lehce omývat a její aplikace je ekologická.

Provětrávané fasády zajišťují přirozené větrání zdiva, čímž je výrazně sníženo riziko vzniku plísní a vlhkosti v interiéru.

4. Zateplení LUPOTHERM

Jedinečnost zateplení LUPOTHERM spočívá v jeho schopnosti odrážet infračervené záření. Díky tomu je uvnitř domu zajištěno příjemné klima jak v létě, tak v zimě. Tloušťka izolace Lupotherm je 3 cm, nahradí ale polystyren o tloušťce 20 cm!

Zateplovací omítka5. Zateplovací omítky

Pokud si nepřejete běžný zateplovací systém, ale zároveň nechcete nechat obvodové zdi bez ochrany, můžou pro vás být řešením zateplovací omítky. Jedná se o tepelně izolační omítku, která odvádí vodní páry z fasády. Stěny tak lépe dýchají. Na tuto omítku se dále nanáší perlit nebo kuličky pěnového polystyrenu, a pak se aplikuje poslední vrstva s ochrannou funkcí.Celková tloušťka zateplení je maximálně 5 cm.


Jaké zateplení panelových domů či rodinných domů preferujete vy?

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 94 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vyberte si nejvhodnější zateplení panelového nebo rodinného domu