Vyberte si originální dlažbu na zahradu!

Vyberte si originální dlažbu na zahradu!
20.09.2013 10:23

Sníte o ideální zahradě, která pro vás bude oázou klidu a odpočinku? Zahradu tvoří nejen stromy, keře a květiny, ale také tzv. neživé prvky. Mezi ně lze počítat uměle vytvořenou skalku či chodníček kroutící se v hebkém trávníku jako had. Aby vaše zahrada byla dokonalá, musíte myslet i na vhodný výběr venkovní dlažby. My vám poradíme, jak na to!

Cesta či chodník může mít v zahradě hned dvě funkce - buď slouží ke spojování různých míst zahrady (většinou těch nezajímavějších a nejnavštěvovanějších) nebo má úlohu estetickou. Tyto dvě funkce ale můžeme spojit a vzniknou nám originální chodníčky a cestičky, které zahradu skvěle doplňují. Ve většině zahrad hraje ústřední roli trávník. Pokud je ten váš výstavní, můžete do něj umístit „šlapáky“. Ty jsou tvořeny z přírodního kamene nepravidelného tvaru. Měly vy být však dostatečně velké, aby se na ně bez problémů vešla noha. Vzdálenost mezi šlapáky má být asi 60 cm.

Betonová dlažba je velmi efektivním doplňkem zahrady.

Vybíráme materiál na chodník

Cesta nebo chodníček může být z různých materiálů. Písku, štěrku, z dlažby, betonu, dřevěných špalíčků, nebo dokonce asfaltu. Rozhodujte se podle povahy vaší zahrady. Pokud se v ní často vyskytují dřevěné prvky, použijte dřevěné špalíčky. Do moderní zahrady se dokonce může hodit i asfaltová cestička. Pokud chcete být hodně kreativní, práce na zahradě je vaším koníčkem a máte dostatek času, můžete si vytvořit cestičku jako mozaiku.

Nebojte se betonové dlažby

Odmítáte ve své zahradě beton, protože se vám zdá příliš drsný a v zahradě podle vás nemá do dělat? Omyl. Moderní betonová dlažba je do zahrady jako stvořená. Je velmi praktickámá dlouhou životnost a vypadá velmi hezky. Větší pozornost ale věnujte odstínu dlažby. Na zahradu jsou nejvhodnější odstíny pískové a okrové barvy.

TIP: Vytvořte si originální cestičku v zahradě! Do spár mezi dlaždicemi vysázejte skalničky. Uvidíte, jak se jim bude dařit!

Vytvořte z obyčejné dlažby designový doplněk zahrady!

Když je na zahradě více povrchů

Materiály v zahradě můžete i vhodně kombinovat. Venkovní dlažba z betonu či pískovce může skvěle ladit k dřevěnému altánu. Tam, kde chceme pevnou půdu pod nohama, využijeme na cestičku již zmíněnou betonovou dlažbu. Stejnou dlažbu využijeme i na podlahu terasy. Pokud chcete, aby byly cestičky nenápadné, volte přírodní materiál. Pro nezpevněnou cestu je ideální mulčovací kůra, písek či štěrk. Nic vám ale nebrání v kombinaci materiálů – například písek a betonová dlažba je velmi efektivní.

Hodnocení: +5 Hodnotilo uživatelů: 53 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vyberte si originální dlažbu na zahradu!