Vyberte si takový plot, jehož funkcí nebude jenom chránit dům

Vyberte si takový plot, jehož funkcí nebude jenom chránit dům
19.09.2012 10:46

Výběr plotu k vašemu rodinnému domu nemusí být tak jednoduchý, jak se zdá. proto si nejdříve promyslete, jak velký je prostor k oplocení a v jakém bydlíte prostředí. V neposlední řadě musíte brát v potaz i styl svého domu, ve kterém žijete. Pokud totiž nechcete lákat pozornost kolemjdoucích a sousedů, zvolte takový plotkterý doplní vzhled nejen domu, ale celé ulice.

Plot, který ladí

Ladí s vámi, vaším životním stylem, domem, ulicí. Možná se vám to zdá přehnané, ale plot je to, co doplňuje dům - domov. Plot je to, co chrání vaše děti při hrách, co chrání váš majetek před nevítanou návštěvou, díky plotu můžete v klidu usínat. Plot nemá jenom jednu jedinou funkci - má jich hned několik. Vyberte si proto takový, který podtrhne váš životní styl.

"Plot je volně stojící stavba, která má za úkol zabránit nebo omezit pohyb přes nějakou hranici." Souhlasíte?

Plotové panely DIRICKX

Jaký plot je vhodný pro můj dům?

Máte jednoduchý dům na celkem malé parcele? Potom by byla nejlepší volba tzv. průhledný plot. Menší pozemek opticky zvětšuje a umožňuje vám pohled na ulici - to má ale i opačný efekt, kolemjdoucí vidí zase k vám. Řešením mohou být plotové systémy, které se skládají z panelů a sloupků. Jejich montáž je jednoduchá a nevyžaduje žádnou speciální péči. Vybrat si můžete z několika barevplotový sloupek může být jinak barevný než samotný panel.

Vybírejte takový plot, který odolá povětrnostním vlivům, je pevný a stabilní. Nezapomínejte ani na údržbu - dřevěný plot je na péči nejnáročnější, poplastovaný natáhnete a už si ho nemusíte všímat.

Luxusní stavba? V tom případě i luxusní plot.

Pokud ale patříte mezi šťastlivce s obří zahradou a rozlehlým domem, průhledný plot by nebyla dobrá volba. Pak přichází na řadu mohutné plotové stavby z cihel, betonových tvárnic v kombinaci se dřevem nebo kovem. Mít takový plot na malém pozemku by ve vás mohlo vyvolat stísněný pocit.

Další možností je také kombinace obou plotů - jak masivního, tak průhledného. Nechcete, aby vám otravní sousedi zprava koukali do obýváku? Oploťte si jeden bok zahrady vysokým plotem, například ze dřeva. Počítejte ale s tím, že bude vyžadovat poměrně náročnou péči jak na čas, tak i na peněženku.

Poplastovaný plot Plotové panely Pletené oplocení

Oživí živý plot vaši zahradu?

Jen v případě, že se o něj budete poctivě starat. Pravidelně stříhat, aby nepřerost do monstrózní velikosti, pravidelně zalévat, aby nebyl proschlý. Navíc to není jednorázová záležitost - bude trvat několik let, než vyroste tak, aby splnil účel opravdového plotu. Proto je vhodné natáhnout před něj poplastované pletivo potažené třeba rákosem. Také nezapomeňte, že jsou i živé ploty opadavé - bude se vám chtít uklízet podzimní listí?

Chraňte i svoje zvířátka!

Chováte ovce, slepice, papoušky nebo máte prostě psa jako většina lidí? Pak je plot přímo nutností! Zabraňte volnému pohybu ovcí, které vám jinak spasou i to, co nechcete, slepice vám zaneřádí trávník a pes vám uteče do silnice. Chováte-li papouškykupte si kvalitní pletivo na voliéru. Na malé andulky vám stačí slabší pletivo, kdežto ti větší zvládnou obyčejné pletivo snadno přecvakat.

Autor: Martina Spěváková

A jaký plot máte vy? Napište nám do diskuze svůj příspěvek!

Hodnocení: +7 Hodnotilo uživatelů: 61 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vyberte si takový plot, jehož funkcí nebude jenom chránit dům