Vyberte si správnou digestoř a vařte bez zápachu

Vyberte si správnou digestoř a vařte bez zápachu
11.09.2014 15:06

Moderní openspace, tedy spojení obývacího pokoje, kuchyně a jídelny, má jistě mnoho výhod, ale také jednu nevýhodu. Když v kuchyni vaříte, riskujete, že pachy z jídla se rozšíří skoro po celém bytě. Tomu se vyvarujete výběrem kvalitního odsavače par. Dnes vám poradíme, jaký byste si měli pořídit.

Možná jste se už setkali s názorem, že je odsavač par v kuchyni naprosto zbytečný. S tím nesouhlasíme. Digestoře jsou velmi důležitou součástí všech kuchyní, protože nejen likvidují pachy z jídel, ale především odvádějí páru ven z bytu, která by jinak kondenzovala na oknech a v rozích stěn. Potom hrozí tvorba plísní, kterých se už jen tak nezbavíte. Odsavače par rozdělujeme na 2 základní typy – filtrační, které vracejí vyčištěný vzduch zpět do místnosti a digestoře pro odtah vzduchu ven (jsou napojené na odtahové potrubí). Součástí odtahové digestoře by měla být také zpětná záklopka, která zvenčí nepropustí pachy a studený vzduch do bytu.

Typická komínová digestoř napojená na odtah vzduchu.

Recirkulační (filtrační) odsavače par

V případě, že nemáte možnost napojit se na odtahové potrubí, je pro vás jediným řešením recirkulační digestoř. Ta čistí vzduch nejen od pachů, ale díky vstupnímu kovovému filtru také od tuků. Uvnitř zařízení je potom pachový uhlíkový filtr, který musíte 2x ročně měnit. Kovový filtr stačí umýt v myčce. Vysoce kvalitní odsavače mají dokonce dvojitý tukový filtr. Před koupí recirkulační digestoře se zajímejte, v jaké části je uhlíkový filtr umístěn a jakým typem uhlíku filtr disponuje. To totiž může velmi výrazně ovlivňovat jeho účinnost.

Odtahový odsavač par

Odtahové digestoře jsou daleko účinnější než ty filtrační. Jsou připraveny k přímému napojení na odtahové potrubí nebo komín (nikoliv komín na topení). Do menších kuchyní doporučujeme vestavné odsavače par značky Miele nebo Bosch. Lze je umístit například pod skříňku, kterou využijete jako další úložný prostor. Jiným druhem odtahových odsavačů jsou komínové digestoře, které jsou v kuchyních nejčastější. A nejmodernějším typem jsou pak ostrůvkové odsavače. Umisťují se do prostoru – nad kuchyňský ostrůvek. Jsou velmi elegantní, ale také finančně náročné.

Spočítejte si výkon digestoře

Komínová digestoř. Tato se hodí do rustikální kuchyně.Aby odsavač par správně fungoval, je velmi důležité správně si spočívat jeho výkon. Ten se odvíjí od objemu vzduchu, který čistí, tedy od velikosti místnosti. Při openspacu je nutné počítat opravdu celou místnost, nejen prostor nad kuchyňskou linkou. Je tedy logické, že čím větší je prostor, tím vyšší výkon musí digestoř mít.

  • Objem prostoru spočítáte tak, že vynásobíte výšku, délku a šířku místnosti. Počítejte v metrech, výsledný objem pak vychází v m3. Počítejte celý prostor až po první zavřené dveře.
  • Výsledný objem vynásobte ještě třikrát. Odsavač by totiž měl být schopen vyměnit vzduch v místnosti alespoň třikrát za hodinu.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru správné digestoře. Nezapomínejte, že vestavné spotřebiče v kuchyni musí společně ladit. Proto kupujte jednu značku a nejlépe i jednu řadu. Špičkou na trhu jsou vestavné spotřebiče Miele, které prošly již mnoha nezávislými testy s vynikajícími výsledky.

Hodnocení: +17 Hodnotilo uživatelů: 65 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vyberte si správnou digestoř a vařte bez zápachu