Vybíráme mezi dřevostavbou a zděným domem na Zlínsku

Vybíráme mezi dřevostavbou a zděným domem na Zlínsku
21.02.2018 13:51

Chystáte se stavět dům ve Zlínském kraji a jste na vážkách, jestli zvolit dřevostavbu, nebo zděný dům? Věřte, že takovou otázku si klade spousta budoucích stavebníků. Počítejte s tím, že jeden kamarád vám řekne o dřevostavbě samá pozitiva, druhý bude zase vyzdvihovat cihlový dům. Je pochopitelné, že si chce každý hájit svoje bydlení. Vám to ale akorát zamotá hlavu. Proto v tomto článku odpovíme na několik otázek.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv stavební materiál, vždy musíte vybírat spolehlivého dodavatele. Společnost RD Rýmařov, největší dodavatel dřevostaveb v republice, má 50leté zkušenosti se stavbou montovaných domůNa Zlínsku má i své obchodní centrum, kde vám specialisté rádi zodpoví vaše otázky.

Tradice staveb ze dřeva je na našem území velmi dlouhá. Dřevo totiž bylo velmi levnou a dostupnou surovinou. Během vlády Marie Terezie a jejího syn Josefa však došlo k omezení stavby dřevěných domů na základě tzv. ohňových patentů. A co si budeme povídat, o 200 let později dostaly dřevostavby další ránu s příchodem železobetonové kultury. To ale nic nemění na skutečnosti, že stavby ze dřeva u nás mají dlouhou tradici, ke které se dnes postupně vracíme. Díky moderním technologiím dnes montujeme spolehlivé, úsporné a vysoce komfortní domy, které v sobě ukrývají mnoho výhod.

Požární odolnost dřevostaveb

Nebudeme zastírat, že dřevo hoří. Avšak dřevo, které v RD Rýmařov používají na výrobu prefabrikovaných panelů je ošetřené, jako izolant je použitá minerální vata a panely jsou zaklopené sádrovláknitými deskami Fermacell. Díky těmto materiálům splňují dřevostavby veškeré požární normy. Navíc dokonce zabraňují šíření požáru.

Dřevostavba LARGO 98

V rychlosti výstavby je dřevostavba nedostižná

Pokud mluvíme o výhodách dřevostavby, je jí jednoznačně rychlost výstavby. Vždyť horní stavbu zvládne montážní parta postavit za neuvěřitelných 11 dní! Přitom se nemusíte bát, že by snad práce byla uspěchaná, naopak. Vše je o připravenosti a zkušenostech. Z rýmařovských hal odjíždějí panely domu už s okny a dveřmi. Jsou přesné na milimetr, montují se tedy jedna radost. Stavba nevyžaduje žádné technologické přestávky jako cihlový dům, nemusí přemrznout. Používá tzv. suchou výstavbu. Standardně s RD Rýmařov bydlíte za 1 měsíc.

Vsaďte na energetickou úspornost

Každý, kdo si pořizuje nové bydlení, kouká na náklady na provoz domácnosti. Díky použitým materiálům a technologiím patří dřevostavby k energeticky efektivním stavbám. I zděné stavby mohou být nízkoenergetické, ale stěny musí být izolované a při zachování stejných parametrů izolace je zděná stěna podstatně širší. Široká stěna vám pak zabírá zbytečně moc místa v interiéru. S dřevostavbou máte podlahovou plochu navíc!

Dřevostavbu mnohem rychleji vytopíte než zděnou stavbu. Z dlouhodobějšího pohledu je tedy výhodnější dřevostavbu temperovat na určité stupně než nárazově vytápět (nemá totiž schopnost akumulace tepla).

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 30 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vybíráme mezi dřevostavbou a zděným domem na Zlínsku