Vybíráme střešní okna: na co si dát pozor?

Vybíráme střešní okna: na co si dát pozor?
20.03.2014 12:48

Žádné podkroví se neobejde bez střešního okna, které pokoj příjemně prosvětlí. Bez střešního okna byste prostor nevyvětrali. Jeho výběru a montáži však musíme věnovat větší pozornost, než běžným plastovým oknům. Střešní okna jsou totiž daleko více namáhána. Nemělo by se rosit, protékat jím nebo profukovat.

Nejprve je nutné dobře si rozmyslet umístění a velikost střešních oken, kterou musíte zvolit tak, aby v místnosti nevznikala příliš tmavá místa. Všeobecně platí, že ploše místnosti by mělo odpovídat zhruba 10 % plochy oken. Rozměr střešních oken by se měl řídit podle výšky nadezdívky, tloušťce střešního pláště a výšky okna nad podlahou (kvůli manipulaci s oknem - ovládání by mělo být umístěno vždy ve spodní části okna).

Jak vybrat otevírání střešního okna

Výrobci vám nabízejí hned několik možností otevírání střešního okna. To se většinou řídí podle výšky okna nad podlahou. Nejčastěji se setkáváme s kyvnými okny, kdy ale okno často vadí ve výhledu, a pokud je plně otevřené, zabírá v místnosti hodně prostoru. Skvělou alternativou jsou střešní okna s výsuvně kyvným otevíráním v horní čtvrtině okna. Křídlo otevřeného okna je pak vysoko nad podlahou, poskytuje čistý výhled, neomezený přístup k oknu a nepřekáží v místnosti.

Všechna střešní okna musí mít kvalitní celoobvodové kování, které zajistí absolutní těsnost ve všech místech okna. Nebude protékat ani profukovat.

Střešní okno kyvné Ukázka klasického střešního okna s kyvným otevíráním.

Sledujte parametry prostupu tepla

Tak jako u klasických oken, i u střešních oken bychom měli dbát na co nejnižší prostupnost tepla sklem, rámem a celkovým oknem. Ze zasklení máme na výběr dvojskla či trojskla, prostor mezi nimi je vyplněn inertním plynem, nejčastěji argonem. Okenní profily jsou potom nabízeny v různých stavebních hloubkách. U plastových střešních oken se setkáme ještě s počtem komor v rámu a křídle okna.

  • Plastová okna Rehau mají Upouze 0,65 W/m2.K. Patří mezi špičku na trhu!

    Koeficient prostupu tepla sklem se značí Ug
  • Dále se setkáme s hodnotou Uw, která nám říká, kolik tepla uniká celým oknem (sklo + rám).
  • Koeficient Uf  zase udává prostup tepla rámem okna.

i ta nejkvalitnější střešní okna mají v horkém létě problém s přehříváním. Ať už jsou dřevěná, nebo plastová. Přehřívání interiéru zabráníte pořízením kvalitních okenních žaluzií nebo rolet. Velmi také záleží na montáži střešních oken, která musí být odborně provedená. Projděte si nejprve reference několik firem, teprve poté se rozhodněte, jakou si vyberete.


Doporučte našim čtenářům spolehlivá střešní okna nebo plastová okna. Napište nám do diskuze pod článkem.

Hodnocení: +49 Hodnotilo uživatelů: 67 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vybíráme střešní okna: na co si dát pozor?