Vybíráte nová okna? Poradíme vám, na co si dát pozor

Vybíráte nová okna? Poradíme vám, na co si dát pozor
19.02.2014 07:45

Vyměnit stará okna, která profukují, se dnes opravdu vyplatí. Můžete tak ušetřit několik tisíc ročně za vytápění. Nezanedbatelná je také estetická stránka nových oken. Ať už jsou plastová, hliníková nebo se jedná o eurookna či špaletová okna. Dbejte nejen na výběr profilů a firmy, ale také na okenní kování, parapety a další doplňkový sortiment či služby, které daná firma nabízí – leckdy i zadarmo.

Ceny energií rostou a s nimi také naše poptávka po nových oknech. Komu ale máme celou realizaci svěřit? Kauz s nevrácenými zálohami a krachem nově vzniklých firem jsme už slyšeli dost. Komu tedy důvěřovat? Firmy, které dodávají nebo vyrábějí okna, nás mohou snadno oklamat. Často nám vypracují prvotní lákavou cenovou nabídku, která je nižší než u konkurence. Posléze se ale dozvíme, že tato nabídka není realizovatelná. Za nižší cenu můžeme, obrazně řečeno, zaplatit nižší kvalitou služeb a produktů.

Vybrat z mnoha firem je velmi složité, nechte si poradit.

Cenovou nabídku na okna ovlivňuje hned několik faktorů. Zadáte-li si poptávku na nová okna, zcela jistě vám přijde minimálně 10 nabídek. Naučte se v nich orientovat a rozlišovat jednotlivé služby, výhody a nevýhody, které vám firma nabízí. Nekoukejte jen na výslednou cenu, ale především na to, co všechno je v ceně zahrnuto. Okna, dveře, kování, barva rámů, montáž, doprava, stínicí prvky? Pamatujte si ale jednu věc – nikdy nedostanete nic zadarmo. Cena doplňků "zdarma" je většinou rozpočítaná do ceny oken. Vám tak nezbývá než si vzít papír a tužku, vypsat si koncové ceny oken a nabídky mezi sebou porovnat.

Plastová okna jsou nejžádanější

Plastová okna PrestigeMezi nejvyhledávanější patří právě plastová okna. Podle čeho vybíráme nejvíce? Podle počtu komor. Víte ale, co jsou vlastně tyhle komory zač? Profil okna je většinou vyrobený z recyklovaného PVC a vyrábí ho specializované firmy. Ty pak profily dodávají firmě, u které nakupujeme, a která z nich sestavuje okna podle našich požadavků. Prodejci se koncovým zákazníkům snaží vnutit, že čím více komor okenní profil má, tím je lepší. V zásadě se neliší, pokud má profil 6 nebo 8 komor.

Mnohem větší pozornost byste měli věnovat součiniteli prostupu tepla Uf. Udává, kolik energie projde přes 1 m2 rámu při teplotním rozdílu 1 oC. Čím menší je Uf, tím je profil kvalitnější. Velmi nízký součinitel prostupu tepla mají plastová okna Prestige nebo VEKA.

Když neřešíme komory a zůstáváme u klasiky

Pokud se nechcete vzdát dřevěných oken, nabízejí se vám buď eurookna, nebo klasická špaletová okna, která jsou mnohdy jedinou variantou v historických budovách. Ale žádné obavy. Moderní špaletová okna jsou vyráběny z tvarově stálých lepených dřevěných hranolů. Jsou ošetřena proti plísním, hmyzu a houbám. Vnější křídlo je vybaveno izolačním dvojsklem, které oknům dodává vynikající tepelně-izolační vlastnosti.


Jak jste vybírali nová okna Vy? Prozraďte své tipy čtenářům, kteří také přemýšlejí o rekonstrukci a úspoře vytápění.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vybíráte nová okna? Poradíme vám, na co si dát pozor