Vybrat správně balkonové dveře je také důležité

Vybrat správně balkonové dveře je také důležité
03.05.2013 14:09

Většinou se soustředíme především na výběr oken. Jestli plastová, dřevěná, kolik mají mít komor, kolik skel. Měli bychom si však uvědomit, že i výběr balkonových dveří je velmi důležitý. Často tvoří největší prosklenou plochu v celém domě. Balkonové dveře by měly mít perfektní tepelně-izolační vlastnosti a nízkou tepelnou prostupnost.

Co bychom měli řešit u balkonových dveří?

Velmi důležité je, kam jsou balkonové dveře situované. Většinou bývají umístěna na jižní strany domu. Můžeme se s nimi setkat ale i na západě či východě. Balkonové dveře nikdy neumisťujeme na sever! Dále bychom se měli zabývat materiálem, ze kterého jsou dveře vyrobeny. Jsme si téměř jistí, že bude stejný jako materiál na okna. Plastové balkonové dveře jsou cenově přijatelnější, dřevěné jsou luxusnější a hliníkové znamenají zatím nejvyšší kvalitu na trhu, také ale nejdražší. Hliník se často používá jako základ kvalitních balkonových dveří.

U balkonových dveří nás dále zajímá poměr pevných a otevíracích částí, členění dveří a konstrukční člěnění rámů. Důležité je také zasklení balkonových dveří - lepší vlastnosti vykazuje izolační trojsklo. Nezapomínejte ani na možnost zastínění dveří. V zimě je příjemné, když vám do bytu svítí sluníčko, ale v létě by vám to mohlo vadit. Proto popřemýšlejte o žaluziích, které se však téměř stoprocentně stanou nepřáteli domácích zvířat, nebo venkovních roletách.

Posuvné balkonové dveře

Vylepšené sklo

Stejně jako u oken, budete si vybírat, zda balkonové dveře zasklít dvojsklem nebo trojsklem. Máte ale na výběr z řady doplňků. Například speciální fólii, která brání rozbití oken - doporučujeme zejména, pokud máte doma malého fotbalistu. Skla mohou být také různě tónovaná, pokovaná nebo s jednostrannou průhlednou reflexní vrstvou, která u dvojskel zvýší tepelně-izolační vlastnosti.

Podlahové vytápění

Abyste ještě více ušetřili

Výměnou starých oken a balkonových dveří ušetříte značně za vytápění. Co takhle ušetřit ještě více? Pusťte se do rekonstrukce bytu pěkně od podlahy a nechte si nainstalovat podlahové vytápění. Má úžasné vlastnosti, které ocení celá rodina. Nejen, že budete vytápět zhruba na 20 stupňů C, a tak neprotopíte tolik energií, ale zvýší se tepelná pohoda a komfort v domě. Zejména při vytápění radiátory je problém, že ohřívají jenom prostor kolem sebe a teplo stoupá rychle vzhůru. Podlaha je pak studená. To se u podlahového topení nestane. Vytápí totiž rovnoměrně po celé ploše, nevíří prach, zahřívá nohy a tím vytváří větší pohodu. Pokud máte možnost, neváhejte ani minutu a pořiďte si podlahové vytápění k sobě do bytu!


Autor: Martina Spěváková

Jaké upřednostňujete balkonové dveře? Posuvné, otevírací, menší nebo s velkou prosklenou plochou?

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 56 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vybrat správně balkonové dveře je také důležité