Výhody patrových a přízemních domů. Který si vyberete vy?

Výhody patrových a přízemních domů. Který si vyberete vy?
18.03.2015 09:32

Stojíte před velkým rozhodnutím, zda si vybrat patrový dům nebo bungalov neboli přízemní dům? Volba rozhodně nebude jednoduchá, musíte totiž myslet nejen v přítomnosti, ale i v budoucnosti. Bude bungalov vyhovovat vaší rodině? Využiju podkroví ve stáří? To jsou myšlenky většiny budoucích majitelů rodinného domu.

Univerzální recept pro výběr domu neexistuje. Můžeme vám ale jednoduše sesumírovat všechna pro a proti, které patrové domy a bungalovy vlastní. Vaši volbu rozhodně ovlivní životní fáze, ve které se zrovna nacházíte. Ve výběru rodinného domu nemusíte mít vždy tak volnou ruku, jak byste chtěli. Často vás omezuje stavební úřad, velikost pozemku i sousední domy.

Komfortní bydlení v patrovém domě

Výhodou patrových domů je rozhodně jejich menší zastavěná plocha, ale dostatek obytného prostoru. Jsou tak vhodné i na menší pozemky, kde vám zbyde ještě místo na terasu nebo garáž. Z praktického hlediska to pro vás znamená také nižší výdaje za pozemek. Úspora může činit až statisíce. Podkrovní dům totiž lze perfektně rozdělit na klidovou a společenskou zónu. Přízemí je dějištěm rodinného života, často je z něj výstup na terasu, zahradu, vítáme v něm návštěvy. Vrchní patro slouží většinou pro odpočinek. Chcete v něm mít klid a soukromí, což vám podkroví nabízí.


Za nevýhodu někdo považuje schodiště. Většina párů, kterým děti vylétnou z hnízda, už podkroví příliš nevyužívá, nebo ho dokonce zakonzervuje, aby neměly zbytečně vysoké výdaje za provoz domácnosti.


Bungalovy, bezbariérové domy

Princip bungalovů spočívá v centrálním prostoru, který navazuje na obytné místnosti. Bungalovy také mají často nižší energetickou náročnost. A co hovoří ve prospěch bungalovů nejvíce? Samozřejmě absence schodů, která z bungalovu činí bezbariérový dům. Oceníte jej zejména ve stáří. Další výhodou přízemních domů je snadnější údržba, jako je například čištění okapů. 

Srovnání patrového domu a bungalovu

Patrový dům KUBIS 631

  • Patrový dům
  • Dispozice 4+kk
  • Podlahová plocha 101,93 m2
  • Zastavěná plocha 62,99 m2
  • Cena 1.999.999 Kč vč. DPH

Bungalov LARGO 98

  • Bungalov
  • Dispozice 4+1
  • Podlahová plocha 83,22 m2
  • Zastavěná plocha 99,36 m2
  • Cena 2.012.500 Kč vč. DPH
Hodnocení: +41 Hodnotilo uživatelů: 67 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Výhody patrových a přízemních domů. Který si vyberete vy?