Výměna zámku u dveří krok za krokem

Výměna zámku u dveří krok za krokem
31.03.2014 09:56

Umět vyměnit zámek je schopnost, která se bude hodit každému. Nikdy nevíte, kdy ztratíte klíče a budete potřebovat situaci urychleně řešit. Nechat svůj majetek nezabezpečený je ohromný risk. Navíc v případě vykradení bytu pojišťovnu zajímá druh zámku vchodových dveří do bytu a způsob vniknutí do bytu.

Vložkový zámek u vchodových dveří do bytuAbyste svedli zámek vyměnit, musíte porozumět tomu, jak funguje. Proto vás seznámíme se dvěma nejpoužívanějšími zámky. Ve většině vchodových dveří do bytu najdeme vložkový zámek (tzv. fabka). Tento zámek je tvořen dutým nepohyblivým válcem - vložkou a menším válečkem, kterým můžeme otáčet po vsunutí správného klíče. Váleček je spojený s vačkou, která zajišťuje vysunutí/zasunutí západky do obložky při otočení.

Dalším často používaným zámkem je zámek dózický, se kterým se setkáváme například u interiérových dveří nebo šatních skříní. Tento zámek se skládá z planžetek s pérky a zástrčky. Je typický pro svou velkou klíčovou dírku, což z něj dělá méně bezpečný zámek. Klíčová dírka totiž umožňuje snadnější přístup k vnitřku zámku, a tedy i snadnější odemčení zlodějem.

Jak je zařízeno, že se váleček vložkového zámku otočí pouze při vložení správného klíče? Uvnitř zámku je několik různě dlouhých čepů s pružinami, které zajistí, že se čepy vždy vrátí do původní polohy. Když jsou dveře zamčené, čepy jsou na okraji válce a brání jeho otočení. Musíme mít proto klíč, který odpovídá délkám čepů (zuby na klíči). Klíč má zároveň vodorovné drážky, které přesně zapadají do drážek uvnitř zámku.

Jak vyměnit vložkový zámek dveří

Ještě před návodem na výměnu zámků u dveří vás upozorníme, že nedoporučujeme vyměňovat bezpečnostní zámek svépomocí. Vyměnit fabku ale zvládne každý šikovný kutil. Nejprve je vždy potřeba sejmout starou vložku. Toho docílíte vyšroubováním vrutů na boku dveří, odstraňte štítek a kliky. Pokud nevíte přesně, jaký nový zámek potřebujete koupit, vezměte ten starý do obchodu, kde vám doporučí vhodnou vložku. Pokud měníte dózický zámek za vložkový, je nutné dokoupit i nový štítek a kliku, které mají v balení také šroubky a malý imbusový klíč potřebný k montáži. Zároveň si vyberte, kolik klíčů k novému zámku chcete. Každý člen domácnosti by měl mít svůj klíč, nechte si vyrobit také 1 rezervní klíč. Dnes už nemusíte rozlišovat zámek na pravé a levé dveře. Západka vložkového zámku je ve většině případů otočná.

Vybraný vložkový zámek vložte opatrně do otvoru v boku dveří. Opět ho zajistěte dvěma vruty. Následuje zasunutí cylindrické vložky zámku. Klíč v cylindrické vložce by měl být otočený tak, aby její volná část byla v ose a umožňovala tak lehké zasunutí do zámku. Poté zbývá už jen připevnění štítového či rozetového kování.

Výměna zámku u interiérových dveří.

Hodnocení: +42 Hodnotilo uživatelů: 86 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Výměna zámku u dveří krok za krokem