Vytápějte plynovým kotlem – vyjde vás to levně!

Vytápějte plynovým kotlem – vyjde vás to levně!
21.08.2012 08:09

V dnešní době máme nepřeberné množství variant, jak vytápět byt či dům.  Máte novostavbu a rozhodujete se, čím budete vytápět? Jakým palivem? Jakým zařízením? Nebo vám staré topení vypovědělo službu a potřebujete nové řešení? Vyberte si plynový kotel. Díky němu ušetříte až 25 % nákladů za vytápění. Spojte ho i s ohřevem vody a bude vymalováno!

Možná si říkáte, proč byste si měli pořizovat právě plynový kotel, když je na trhu tolik jiných moderních možností. Například podlahové topení, rekuperační jednotka, krby, krbová kamna. Rozmyslete si ale, jestli chcete vytápět pomocí elektřiny nebo plynu. Pokud nemáte opravdu výhodný tarif na elektřinu, plyn je výrazně levnější. A o to nám přeci jde – ušetřit.

Bez čeho se neobejdete

Pokud jste vlastníky parcely, na které se brzy chystáte postavit domek, nutností je plynová přípojka. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Nejprve musíte sepsat Žádost o připojení k distribuční soustavě, ke které přiložíte jednoduchý nákres s místem připojení.  Na základě této žádosti dostanete smlouvu o připojení, která je součástí dokumentace vnitřního rozvodu plynu a stavebního povolení.

Zavedení přípojky nechte vždy na odborné firmě! Sami se můžete podílet na výkopových pracích. Potrubí se pokládá minimálně půl metru pod povrch. Pořizovací cena se pohybuje kolem 20.000 Kč, velmi však záleží na délce přípojky.

Závěsné kotle Immergas

Kondenzační nebo teplovodní – jaký si vybrat?

Rozhodli jste se tedy pro plynový kotel? Ještě je před vámi jedna otázka, a to – jaký si vybrat. Plynový teplovodní kotel je klasickou variantou. Je zdrojem tepla pro ústřední a etážové topení. Jeho největší výhodou je nižší pořizovací cena než u druhé varianty plynového kotle.

Tou je kotel kondenzační. Jeho pořizovací cena je sice vyšší, ale investujete tak do budoucnosti. Princip kondenzačního plynového kotle spočívá v tom, že využívá tzv. latentního tepla, tedy tepla, které vyzařují již spálené spaliny. V běžném kotli by se stalo to, že vodní pára by prostě „vylétla komínem“, kondenzační kotel to nedopustí. A tady právě šetříte.

Čísla, která o kondenzačním kotli řeknou dostatek:

  • Lze dosáhnout účinnosti až 109 %.
  • To je o 15 % více, než u běžných kotlů.
  • Dochází tím k ušetření 25 % nákladů.
  • S vytápěním spojte i ohřev vody

    Přemýšlíte o vytápění a ohřevu vody v jednom? Pak je plynový kotel tou správnou volbou. Nabízejí se vám hned 2 varianty. Průtokový ohřev vody nabízí sice levnější cenu, ale teplou vodu zvládne kotel dodávat maximálně do 2 místností zároveň. Není tedy příliš vhodný pro velké domácnosti.

    Další možností je ohřev vody v zásobníku. Ten utáhne dodávku teplé vody do celého domu zároveň. Výhodou je také možnost regulace, kdy si nastavíte čas, kdy bude kotel ohřívat. Plynový kotel lze také zkombinovat s elektrickým boilerem.

    Nezapomínejte na komín!

    Ať budete topit tím, či tamtím, vždy budete potřebovat komín. Nechte si komínové systémy odborně namontovat. Například komínové systémy firmy RICOM jsou lehké a vysoce odolné vůči agresivním látkám. Jejich životnost je 15 let a mají ochranu proti nežádoucímu UV záření. Jejich další nespornou výhodou je nízká cena

    Autor: Martina Spěváková

    Máte zkušenosti s plynovými kotli? Podělte se o ně s námi.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 40 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vytápějte plynovým kotlem – vyjde vás to levně!