Vytápění vás nemusí stát majlant. Poradíme vám, jak ušetřit

Vytápění vás nemusí stát majlant. Poradíme vám, jak ušetřit
02.03.2015 09:26

Orientovat se v kolísajících cenách energií je pro laika na pováženou. Přesto ale chceme vědět, jaké budou naše výdaje za provoz domácnosti v topné sezóně, a hlavně chceme, aby byly co nejnižší. Základem je energeticky efektivní bydlení. A to neplatí jen pro novostavby.

Nejčastější chyby v provozu domácnosti

Toužíme po minimální energetické spotřebě v domácnosti, ale řada rodin se podle toho bohužel nechová. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak více ušetřit. A nebude vás to stát skoro nic. Naším největším nešvarem je zakrývání radiátorů záclonami a nábytek před radiátory. Není divu, že místnost potom nemůžete vytopit. Před radiátory by vždy mělo být volno, aby teplo mohlo cirkulovat po místnosti. Ještě před začátkem topné sezóny (i během ní) kontrolujte, jestli nejsou radiátory zavzdušněné.

Byt bychom také neměli zbytečně přetápět. Přes den stačí místnosti temperovat na 17 oC a přitopit si až večer. Stálou teplotu v místnostech ohlídají moderní termostaty. Výrazně ušetříte také s podlahovým topením. Tepelné pohody tak dosáhnete již při 20 oC, to je o 4 oC méně než s klasickými radiátory.


Podlahové topení je dnes součástí téměř všech energeticky efektivních rodinných domů. Odsuňte předsudky stranou a otevřete se novým možnostem. Vytápění elektřinou je výhodné především pro novostavby s kvalitní izolací.


Neváhejte investovat do nového zdroje vytápění

Kamenem úrazu bývá také zastaralý kotel. Moderní kotle spotřebují o 30 % méně energie, a přitom pracují až s 95% účinností. Nejúčinnější jsou plynové kondenzační kotle, ale chybu neuděláte ani s kvalitním elektrokotlem.

Pokud se poohlížíte po novém bydlení a chcete mít téměř nulové výdaje za vytápění, je pro vás vhodný pasivní dům. Tyto domy využívají pasivních tepelných zisků (sluneční záření, lidské teplo, teplo ze spotřebičů) a díky kvalitní izolaci je uchovávají v interiéru. Tepelné ztráty jsou tedy nulové a vy po celý rok nemusíte zapnout topení.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vytápění vás nemusí stát majlant. Poradíme vám, jak ušetřit