Vyvracíme 4 nejčastější mýty kolující o dřevostavbách

Vyvracíme 4 nejčastější mýty kolující o dřevostavbách
06.04.2018 09:58

Dřevostavby si v posledních letech získávají velkou oblibu. Dá se říct, že u nás rostou jako houby po dešti. Počet postavených dřevostaveb se každý rok zvyšuje, dnes je to skvělých 12 %, takže pomalu doháníme Německo. Pro srovnání - v Rakousku a skandinávských zemích mají zastoupení dřevostaveb až 70 %.

Není se čemu divit, dřevostavba na klíč představuje elegantní možnost, jak za nízkou cenu získat spolehlivé bydlení na celý život pro Vás i děti Vašich dětí. Navíc nemusíte ztrácet čas i nervy dohledem nad stavbou, která se pomalu táhne a nutí Vás řešit různé komplikace. Nechte si postavit dřevostavbu na klíč od RD Rýmařov a již za měsíc si užívejte skvělý pocit z nového bydlení.

Vyvracíme nejčastější mýty o dřevostavbách

Pokud o dřevostavbě uvažujete, ale odrazují vás přetrvávající mýty, pokusíme se Vaše obavy rozptýlit. Dočtěte se o nejčastějších bludech, které bydlení v dřevostavbě opřádají. RD Rýmařov chce šířit osvětu o montovaných domech, zbavovat lidi strachu a podporovat zdravé ekologické bydlení.

Odrazuje vás krátká životnost?
Nesmysl. Kvalitní dřevostavba tu bude ještě za 150 let

Nebudeme zapírat, že zděný dům má delší životnost než dřevostavba. Můžeme Vás však ujistit, že životnost kvalitně postavené dřevostavby je 100 až 150 let. Výhodou dřevostavby je navíc snadná modernizace

Vyberte si svůj dům snůJe totiž nutné si uvědomit, že s každou generací se mění životní styl i nároky na bydlení. Vaše vnoučata už zřejmě nebudou chtít bydlet tak, jak bydlíte vy, ulehčete i jim cestu k vysněnému bydlení.

Ať už je dům zděný, nebo ze dřeva, vždy záleží na kvalitě provedení stavby a přístupu majitelů. Postupem času je každý dům ohrožován vzlínavostí vody a nadměrnou vlhkostí. Žádný stavební materiál by neměl přijít do přímého styku s vodou, tedy ani dřevo. V každém případě je tedy potřeba přistupovat k bydlení zodpovědně.

A co když v ní protopíme majlant?
S nízkoenergetickou stavbou určitě ne!

Je logické, že materiály s větším objemem dokáží akumulovat více tepla. To znamená, že v sobě teplo zadržují a následně ho vypouští. Řešením je proto dřevo větší tloušťky, které akumulovat dokáže. S akumulací tepla to však není úplně jednoznačné. Zamysleli jste se nad tím, zda je vůbec akumulace tepla skutečně žádoucí?

Přijedete prokřehlí ze zimní lyžovačky a těšíte se na teplo domova, čaj a příjemné rozmrzání. Zatopíte a musíte dobu čekat, než se ohřejete. Teplo totiž nejdřív pohltí stěny a teprve potom se začne ohřívat vzduch. V té době už ale jdete pomalu do postele a pro spánek jsou prohřáté zdi a vysoká teplota naopak nežádoucí.

Bungalov od RD Rýmařov

Zatímco v dřevostavbě zatopíte a během chvíle je v ní teplo. Musíte počítat s tím, že stavba rychleji vychladne, a tak je vhodnější temperovat na určité stupně. Totéž platí i u zděných staveb. Pokud se jedná o energeticky efektivní stavbu, náklady na vytápění jsou srovnatelné.

Bojím se, aby náš dům nelehnul popelem.
Netřeba se strachovat, dřevostavba není táborák

Dřevostvba NOVA 101Požární odolnost dřevostaveb patří mezi největší strašáky. Jakkoliv jsou bezpředmětné, tyto obavy nikomu nelze zazlívat, dřevo zkrátka hoří. Ačkoliv už dnes většinou topíme elektrikou, plynem, nebo dalšími alternativami, dřevo jako topivo máme v sobě zakořeněné hluboko.

Není ale dřevo jako dřevo, záleží na použití a zabezpečení. Pokud v domě vypukne požár, ohoří jen slabá vrstva na povrchu dřeva, ale konstrukce drží. To se nedá říci o železobetonových konstrukcích, které se vlivem vysokých teplot rozpínají a následně se hroutí i po uhašení požáru.

Sendvičové panely domů od RD Rýmařov jsou zaklopené sádrovláknitými deskami fermacell, které vykazují velmi dobrou odolnost proti požáru. Výhodou je, že materiály zabraňují také šíření požáru.

Plíseň, dřevomorka, vlhkost…
Inteligentní systém větrání s nimi pořádně zatočí

Jak už jsme zmínili, přímý styk vody a stavebního materiálu nikdy nedělá dobrotu. Pokud je ale dům precizně navržen a postaven, neměl by mít s vlhkostí problémy. Škůdci, kterým chutná dřevo, a dřevokazné houby se drží hlavně ve vlhkém dřevu. Spolehlivou ochranou je proto sucho. S tím je spojené i správné větrání celého domu. Naše domy obsahují inteligentní větrání (je součástí našich typových domů SMART).

A pokud se nám přece nepodařilo Vaše obavy rozptýlit, kontaktujte odborníky z RD Rýmařov, kteří Vám rádi pomohou vyřešit otázky a nejasnosti. Přesvědčte se na vlastní oči! Objednejte si prohlídku vzorového domu.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 46 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vyvracíme 4 nejčastější mýty kolující o dřevostavbách