Z umakartového jádra luxusní koupelna? Je to možné!

Z umakartového jádra luxusní koupelna? Je to možné!
20.02.2014 09:42

Koupelna už dávno neslouží pouze pro rychlou každodenní hygienu, jako jsme zvyklí u starých umakartových jader. Koupelna musí být místem pro relaxaci. Musíme si v ní odpočinout po dlouhém vyčerpávajícím dni. Jak ale zařídit kompletní rekonstrukci nevzhledného umakartového jádra? Poradíme vám v našem článku.

V panelákové koupelně můžete mít sprchový kout i vanu.První krok spočívá v ujasnění si, co vlastně od nové koupelny požadujete. Chcete vanu nebo sprchu? Kompromisem může být vana se zástěnou nebo hydromasážní box, ve kterém si odpočinete stejně jako ve vaně. Má být toaleta součástí nové koupelny nebo pro ni chcete vytvořit novou místnost? Budete mít v koupelně pračku? Tohle všechno si musíte rozmyslet ještě předtím, než rekonstrukce umakartového jádra začne.

Doporučujeme vám svěřit celou rekonstrukci odborné firmě, která vytvoří 3D návrh vaší budoucí koupelny. Vy tak získáte reálnou představu o použitých barvách, nábytku, sanitě a celkovém řešením prostoru. V 3D návrhu je počítáno i s nejmenšími detaily. Velkou roli v nové koupelně hraje také vhodně zvolené a umístěné osvětlení. Dostatek světla potřebujete zejména u zrcadla, méně intenzivní světlo potom vytvoří příjemnou atmosféru při koupání či sprchování. Na všechno je myšleno v 3D návrhu koupelny.

Před rekonstrukcí umakartového jádra vyřešte všechna povolení

Rekonstrukce umakartového jádra není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Především z pohledu úředního. Spoustu lidí ani neví, že musí žádat o povolení, pokud chce rekonstruovat koupelnu. 

  • Stavební povolení ani ohlášku nemusíte shánět, pokud stěny umakartového jádra měníte za stěny z podobného materiálu o stejné velikosti a hmotnosti. Také musí být zachována původní dispozice. Pokud chcete tedy koupelnu zvětšovat nebo oddělit WC, návštěvě úřadu se nevyhnete.
  • Ohlášení stavby - je vyžadováno, pokud dojde ke změně v užívání části stavby, ale nedojde k zásahu do nosné konstrukce. V případě, že plánujete koupelnu rozšířit nebo oddělit WC a budete hýbat pouze s příčkami, stačí vám ohlášení stavby.
  • Stavební povolení - jestliže dochází k úplné změně uspořádání vnitřních příček bytu, může být vyžadováno stavební povolení. Byt bude mít totiž jiné dispoziční řešení, než je zkolaudováno. O stavební povolení žádáte, když zasahujete do nosných konstrukcí domu, v tu chvíli je také vyžadováno posouzení statika.

O rekonstrukci umakartového jádra nezapomeňte informovat také majitele domu, případně bytové družstvo nebo společenství vlastníků.

Rekonstrukce umakartového jádra změní vaši starou koupelnu k nepoznání. Rekonstrukci umakartového jádra svěřte odborné firmě.

Výměna sanity - dopřejte si komfort, který nabízejí moderní výrobky

Ať už jste se rozhodli pro vanu nebo sprchu, díky použití moderních materiálů při jejich výrobě bude vaše koupelna hygieničtější a čistší. Vany se dnes vyrábějí z litého akrylátu, který je antibakteriální. Díky tomu nemusíte mít pod umyvadlem deset druhů čisticích prostředků. Zapomeňte na studenou plechovou vanu! Akrylát je lehký a jeho teplota se přizpůsobí teplotě v místnosti. Až budete vybírat sprchový kout, investujte do něj. Vyhněte se levným koutům z hobby marketu. Vydrží rok, dva, potom začnou vrzat. Jsou vyrobeny z levného plastu, který také žloutne a obtížně se čistí.

Skleněné umyvadlo působí v koupelně luxusně.Nejnamáhanější sanitou je však umyvadlo. Klasikou jsou keramická umyvadla, která jsou odolná a dají se dobře udržovat. Můžete se ale setkat také s nabídkou nerezových umyvadel, která působí velmi moderně. Nebojte se údržby nerezového umyvadla. Stačí ho přejet hadříkem a je zase čisté. Velmi luxusní jsou potom skleněná umyvadla. Jsou vyrobená z bezpečnostního skla, a proto je jen tak něco nerozbije. Zkombinujete-li skleněné umyvadlo a skleněné obklady, dostanete opravdu nadčasovou a originální koupelnu.


Rekonstruovali jste staré umakartové jádro? Jak jste postupovali? Poraďte našim čtenářům v diskuzi.

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Z umakartového jádra luxusní koupelna? Je to možné!