Zahrádkářův duben aneb Sezóna v plném proudu

Zahrádkářův duben aneb Sezóna v plném proudu
20.03.2014 13:56

Každý rok pravidelně plánujeme velký jarní úklid bytu. Na jaře byste ale měli vyrazit i na zahrádku a pomoct jí probudit se ze zimního spánku a přivítat jaro s otevřenou náručí. Průměrná teplota vzduchu v dubnu se pohybuje kolem 8 oC, dny se prodlužují a my tak můžeme na zahrádku vyrazit, když přijdeme z práce, nejenom o víkendu. Jaké práce tedy můžeme na zahrádce vykonávat?

Většinu zahrad rozdělujeme na okrasné a užitkové, i dnes si tedy jednotlivé zahradní práce rozdělíme podle tohoto schématu. Do užitkové zahrady řadíme záhonky se zeleninou, ovocné stromy, sady, popř. malé políčko. Duben je vhodný měsíc na výsadbu zeleniny, bylinek a můžete se také věnovat péči o ovocné stromy. Především broskvoně ošetřete proti kadeřavosti (pokud jste tak již neučinili v chladnějším březnu), jabloně a hrušně zase proti strupovitosti. Do konce dubna také musíte stihnout výsadbu různých ovocných dřevin. Pokud si však koupíte v zahradnictví již předpěstované dřeviny, můžete jejich výsadbu zahájit o něco později. Také provedeme prořezávku již vzrostlých ovocných stromů. Použijte ruční zahradní nářadí, na silnější větve poslouží pákové nůžky, na tenčí větve si vezměte klasické zahradní nůžky.

Výsadba zeleniny a bylinek - nebojte se dát je na jeden záhonek

Duben - čas na vysázení bylinek. Bylinky zasaďte k zelenině, kde budou odpuzovat škůdce. Už v dubnu můžete začít vysazovat zeleninu. Neřiďte se ale jenom podle kalendáře, rána mohou být ještě chladná a zem teplá jenom na povrchu. Ještě před vysázením se proto přesvědčte, zda je teplota půdy dostatečná, aby sazenice nepomrzly. Na záhonek nezapomeňte vysadit také bylinky. Zřiďte si bylinkovou zahrádku zvlášť (úžasná je například po oknem do kuchyně, kde bude krásně vonět), nebo je přidejte do zeleninového záhonku. Bylinky totiž pomáhají odpuzovat různé škůdce, kteří zeleninu napadají. Ověřené je například spojení levandule a salátů, bazalky a rajčat, majoránky a mrkve nebo koriandru a jahodníku. Bylinky vysazujte na okraje záhonů, kde vytvoří "aromatickou bariéru" pro škůdce.

Už máte zasázené brambory? Josefa přece už bylo! Řiďte se ale především teplotou půdy, která by měla mít kolem 8 oC, teprve tehdy začnou brambory klíčit. Pokud je na Josefa ještě chladno (zejména po ránu), brambory vám budou v zemi jen tak ležet, nevyklíčí. S jejich výsadbou tedy můžete klidně počkat. Půda by měla být také zrytá a pohnojená. Na větší plochy využijte rozmetadla hnoje, ušetříte si tak spoustu práce.

Péče o okrasnou zahradu, nezapomeňte si kvalitní nůžky

V dubnu potřebuje okrasná zahrada největší péči. Tulipány budou zdobit záhonky nebo truhlíky na oknech. Na okrasné zahradě budete v dubnu stříhat, stříhat a stříhat. Především suché a poškozené větve keřů a okrasných stromků. Pokud okrasnou zahradu teprve zakládáte, v dubnu se vysazují prostokořenné keře (bez balu). Lze také přesazovat například zakrslé borovice. A co květiny? Na podzim jste přikryli růže chvojím, kůrou nebo slámou, je čas je odkrýt a probudit ze spánku. I ty je nutné seříznou na tři očka. Také přesaďte trvalky, které kvetou v létě a na podzim. Vysazovat můžeme otužilé letničky - například měsíček, slunečnici nebo hrachor. V pařníku si předpěstujte teplomilné letničky. Také nám začínají krásně kvést narcisy, tulipány a hyacinty, které budou zdobit velikonoční truhlíky!

Hodnocení: +32 Hodnotilo uživatelů: 48 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zahrádkářův duben aneb Sezóna v plném proudu