Zahradní jezírko – jak na to

Zahradní jezírko – jak na to
27.03.2015 12:31

Řada z nás někdy snila o zahradním jezírku. Vybudovat si ho vlastníma rukama ale není tak složité. Zkuste to podle našeho návodu a splňte si svůj sen.

1. Najděte pro jezírko vhodné umístění

V prvé řadě vás naučíme, jak navrhnout zahradu s jezírkem. Jezírko byste měli umístit do polostínu, nebo na místo, kde svítí slunce maximálně 4 až 6 hodin denně. Mělo by to být zároveň místo, kde nerostou stromy, abyste se nemuseli neustále starat o vodu znečištěnou padajícím listím.

Všechen materiál pro stavbu jezírka seženete ve značkových prodejnách, které vám dodají vše od jezírkové folie, přes izolační materiály a filtraci, až po nejrůznější rostliny a ryby.

2. Tvar, velikost a hloubka jezírka

Tvar jezírka bude odrážet především vaše volba jezírkové folie, nebo plastové nádrže. Hotové nádrže mají tvary dané a práce s nimi je snazší. Na druhou stranu použití jezírkové folie vám dovoluje pohrát si s tvarem, hloubkou i velikostí jezírka dle libosti. A právě proto se na tento způsob stavby jezírka zaměříme. Při nákupu izolační jezírkové folie myslete na kvalitu. Pořiďte si jeden velký kus, který vystačí na celé jezírko (běžné formáty jsou běžně dostupné). Velikost zjistíte pomocí šňůry, kterou položíte na vykopanou jámu pro budoucí jezírko. K ní ještě připočtěte 50 cm přesahu na každé straně jezírka.

Zahradní jezírko

Co se týče velikosti zahradního jezírka, vaše meze nejsou omezené. Na hloubku už jsou ale přesné požadavky - v nejhlubším místě by vaše jezírko mělo měřit 80 cm, lépe však 1,5 metru, což je velikost, která svědčí KOI kaprům, a která zajistí, že jezírko v zimě nepromrzne. Po stranách pak můžete hloubku jezírka postupně snižovat.

3. Zakládáme okrasné jezírko krok za krokem

A nyní už se můžeme pustit do práce. Nejdříve si vyznačte tvar jezírka pomocí písku. Následně zkontrolujte, zda je celková plocha rovná (pokud není, pak byste měli provést zásyp nižších míst). Poté začněte s výkopem ze stran směrem doprostřed. Jámu vykopejte malinko hlubší, než je plánovaná hloubka jezírka, a snažte se pečlivě odstraňovat všechny kamenykořeny a další ostré předměty, které by mohly protrhnout jezírkovou folii (pamatujte, že bude plná vody a její zátěž bude markantní). Pokud máte kamenů v zemi přespříliš, zasypte je pískem nebo pod fólii položte textilní rouno.

Postupujte takto s výkopem jednotlivých zón jezírka, které jste si vyznačili pískem. Zároveň vykopejte potůček, který do jezírka povede (jeho spád můžete upravit s pomocí vykopané zeminy), a také okraje jezírka. Nejjednodušší je vykopat kolem celého jezírka malý příkop (10 cm hluboký), který vyložíte fólií a zasypete štěrkem. Následně doporučujeme zpevnit stěny jezírka (mezi samotným jezírkem a příkopem) kameny, nebo plastovými či dřevěnými palisádami. Jakmile máte hotovo, můžete pokládat jezírkovou fólii, a to i do prostoru budoucího potůčku (pokud máte folii z více kusů, slepte ji opravdu precizně).

Na okraje jezírka se může kromě klasické, černé jezírkové fólie použít fólie s dekorem kamenů.

Do jezírka vložte také čerpadlo s hadicí, kterou natáhnete na vyvýšené místo - pramen vašeho potůčku. Hadici čerpadla schovejte do záhybů folie.

Zahradní jezírko

4. Zasaďte rostliny a doplňte kameny a štěrk

Rostliny se do jezírka umisťují pomocí sázecích košů. Nejprve takto osázejte nejhlubší část jezírka a celý prostor vyskládejte okrasnými kameny (kromě prostoru sání čerpadla). Poté naplňte hloubku jezírka vodou a pokračujte s osázením mělkých částí a opět zaplňte tyto prostory vodou. Nakonec osázejte svahy jezírka (existují fólie se speciálními kapsami pro rostliny) a také jeho nejmělčí části, do kterých můžete umístit speciální rohože pro vytvoření bažiny a ty zasypat štěrkem, kterým propojíte jezírko s příkopem okolo a vytvoříte mělký přístup pro živočichy. Nakonec vymodelujte s pomocí kamenů tvar potůčku a libovolně zkrášlete (například s pomocí přírodního kamene) okraje jezírka a doplňte vodu až po okraj.

5. Filtrace

Nesmíme zapomenout ani na filtraci, jinak by voda v jezírku nebyla dlouho čistá. Filtrační systém můžete umístit nad i pod hladinu jezírka a propojit ho s čerpadlem.

Ryby se umisťují do jezírka přibližně po 1 měsíci, kdy je prostředí stabilní a připravené. Při nákupu ryb platí zásada - na 1 m3 vody maximálně 1 kg velkých ryb.

Zdá se vám postup snadný nebo složitý? Zkusíte to podle něj, nebo nabídnete čtenářům vlastní, vylepšený postup stavby jezírka? Napište nám do diskuse pod článkem.

Hodnocení: +31 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zahradní jezírko – jak na to