Zánik věcných břemen

Zánik věcných břemen
Autor : Karla Houfková, Real Home
13.03.2012 20:30

Máte problémy s věcnými břemeny? Zde je několik způsobů jakým věcná břemena zaniknou.

Věcná břemena zanikají rozhodnutím příslušného orgánu nebo ze zákona. K zániku práva odpovídajícího věcnému břemeni je nutný vklad do katastru nemovitostí. Tyto způsoby zániku věcného břemene nejsou úplné, neboť v dalších odstavcích občanský zákoník uvádí obecné způsoby zániku věcného břemene.

Způsoby zániku:

 

Písemnou smlouvou

Písemnou smlouvou mohou zaniknout věcná břemena, která vznikla smlouvou, ale i jiným způsobem. Pro obsah a náležitosti smlouvy platí to, co již bylo konstatováno při vzniku věcného břemene smlouvou.

 

Rozhodnutím oprávněného orgánu

Věcné břemeno zaniká rozhodnutím příslušného orgánu buď nabytím právní moci daného rozhodnutí, nebo dnem uvedeným v rozhodnutí soudu nebo jiného státního orgánu, zpravidla stavebního úřadu nebo pozemkového úřadu.

 

Ze zákona

K zániku věcného břemene ze zákona dochází na základě příslušné právní normy. Jako příklad je možné uvést vybudování veřejné komunikace, čímž nemovitá věc nemůže sloužit prospěšnějšímu užívání její nemovitosti. Ze zákona zanikají věcná břemena působící vůči osobám, pokud oprávněná fyzická osoba zemře nebo oprávněná právnická osoba zanikne.

 

Splynutím a uplynutím doby

Věcné břemeno zanikne splynutím v případě, že právo odpovídající věcnému břemeni a povinnosti vyplývající z věcného břemene splynou v jediném subjektu, kdy se osoba oprávněného stane zároveň osovou povinnou. Uplynutím doby zaniká věcné břemeno pokud bylo zřízeno na konkrétní časově omezenou dobu.

 

Promlčením

K promlčení dojde tehdy, pokud právo odpovídající věcnému břemeni nebylo vykonáváno po dobu delší deseti letUplynutím promlčecí doby vzniká osobě oprávněné z věcného břemene právo uplatnit námitku promlčení, čímž zanikne nárok oprávněného domáhat se vynutitelnosti z věcného břemene.

Věcná břemena a katastr nemovitostí

Právo odpovídající věcnému břemeni vzniká vkladem do katastru nemovitostí u příslušného katastrálního úřadu podle toho, na kterém katastrálním území se nemovitost nachází. Na výpisu z listu vlastnického zjistíte, zda nemovitost, o které si potřebujete zjistit základní informaceje nebo není nějakým druhem věcného břemene zatížena. Přitom se zaměřte na 2 situace, které mohou u věcných břemen nastat:


1. v části B listu vlastnického bývají zapsána věcná břemena, jež byla uzavřena ve prospěch vlastníka nemovitosti. Taková břemena většinou zvyšují hodnotu evidované nemovitosti, nebo mohou být dokonce nezbytně nutná pro její řádné využívání (například právo přístupu k nemovitosti přes cizí pozemek).

2. v části C listu vlastnického musí být zanesena věcná břemena, která představují pro vlastníka evidované nemovitosti omezení vlastnického práva (zapsána zde nemusejí být taková věcná břemena, která vznikají na základě zákona).

Na článek jsem použila informace z webu http://www.zbynekmlcoch.cz

Hodnocení: +19 Hodnotilo uživatelů: 87 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Dagmar Hujdová 03.03.2020 14:41:44

    Dobrý den, chtěla jsem se na věcné břemeno z ČEZem . Podepsali jsme věcné břemeno , je ČEZ povinen toto zapsat do katastru nemovitostí? Děkuji Hujdová

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 4 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře DAN LEZAL 07.12.2018 09:42:48

    Zdravim Muj dotaz je s kym se smlouva o vecnem bremenu vlastne uzavira a kdy?Jedna se o ing. site.Je to developer ktrey ty site buduje nebo budouci majitele domu ke kterym ing. site vedou a nebo firmy jako je CEZ a vodovody a kanalizace?A smlouva musi byt podepsana pred vykopovymi pracemi nebo az po skonceni? Dekujem.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 3 Hodnotilo uživatelů: 7 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Pavel Morkus 05.09.2018 13:35:52

    Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli zanikne věcné břemeno užívání půl rodinného domu,když jeden uživatel zemřel a druhý již víc jak 10 let má trvalé bydliště v domově důchodců a věcné břemeno neužívá. Děkuji Morkus

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 3 Hodnotilo uživatelů: 13 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Petr Stepanek 20.03.2014 21:27:04

    Dobry den chci se zeptat zdali kdyz nam syn daruje pulku domu na ktery mame vecne bremeno uzivani as do smrti se touto darovaci smlouvou rusi?

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 6 Hodnotilo uživatelů: 12 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Zánik věcných břemen