Zateplení fasády rodinného domu krok za krokem

Zateplení fasády rodinného domu krok za krokem
02.07.2014 11:13

Při dnešních cenách energií je bláznovství bydlet v rodinném domě bez zateplení. Investujte do revitalizace svého domu, uvidíte, že se vám to vyplatí. Pokud jste šikovní a prostudujete si, jak správně zateplit fasádu, zvládnete zateplení svépomocí. V případě, že vám náš návod na zateplení domů nepomůže, přenechejte tuto činnost raději profesionálům. Mohli byste totiž napáchat více škody než užitku.

Každá stavební činnost začíná projektováním a nákupem materiálu. Na zateplení domu nepotřebujete obstarávat povolení či projekty. Rozvrhněte si ale sami pro sebe postup práce, prostudujte, jaký typ zateplení by byl vhodný právě pro váš dům a jakou tloušťku by měl mít izolant. Moderní doba vám nabízí spoustu možností od provětrávaných fasád ke kontaktním fasádám, které jsou nejběžnější a kterými se budeme v tomto článku zabývat.

Co zařídit ještě před zateplením fasády

Pojízdné hliníkové lešeníNejběžnějším izolantem je fasádní polystyren, který vykazuje dobré tepelně-izolační vlastnosti, je stálý a jeho cena je příznivá. Ještě lepší hodnoty má potom šedý fasádní polystyren, do kterého se určitě vyplatí investovat. Vítězem se však stává minerální vata. Ale kvůli nákladovosti se na zateplení domů používá zřídka. Platí, že čím je izolant silnější, tím lépe. Obecně se udává, že pro rodinný dům by měl mít sílu minimálně 120 mm. Doporučujeme mít po ruce také pilku na polystyren. Nesmí chybět kvalitní fasádní lepidlo, které se používá jak na nalepení desek, tak na natažení. Dále perlinka, montážní pěna a škrabák na polystyren.

Jestliže zateplujete patrový rodinný dům, je nutné pronajmout si kvalitní lešení. Velmi praktické je pojízdné hliníkové lešení, které dosahuje pracovní výšky až 15 metrů. Hliníkové lešení je rychle sestavené a díky jeho nízké hmotnosti s ním lze snadno manipulovat. Je vhodné i do stísněných prostor.

Zateplení rodinných domů KALAHA

Postup při zateplení fasády

  1. Fasádní polystyren vždy zakládáme na hliníkovou lištu, která má odpovídající šířku. Lišta je ukotvena ke zdivu a zabraňuje degradaci polystyrenu.
  2. Začínáme s lepením polystyrenu. Jednotlivé desky převazujeme, podobně jako cihly. Fasádní lepidlo nanášejte po obvodu desky polystyrenu a doprostřed naneste 3 body lepidla. Při řezání polystyrenu pozor, aby jednotlivé kusy nebyly menší než 20 cm. Nesnažte se zpracovat zbytkový materiál, hrozí tak vznik tepelných mostů.
  3. Amatéři mají často problém se zateplením kolem oken. Spoj mezi deskami nikdy nesmí být v rozích okna, omítka by časem praskla. Proto desku vždy vyřízněte do tvaru hokejky. Roh tak bude celistvý.
  4. Po nalepení fasádních desek doporučujeme desky ještě ukotvit speciálními hmoždinkami. Kotvíme spoje v rozích desek a jednu hmoždinku umístíme vždy doprostřed desky. Vrch hmoždinky by měl být v jedné rodině s povrchem polystyrenu. Pokud budou hmoždinky zavrtané hluboko, bude ve větší vrstvě lepidla kondenzovat voda a při vlhku vznikne na fasádě tzv. dalmatinový efekt.
  5. Následuje nanesení fasádního lepidla a perlinky. Po zaschnutí doporučujeme nanést další vrstvu lepidla, mřížka perlinky by neměla být viditelná. Zateplení domu je hotové.

Kolem oken nalepte speciální hliníkové rohy, které zabrání praskání rohů či odštípnutí. Na fasádu kolem rohů oken také diagonálně lepte pruhy perlinky, zabráníte tak praskání omítky.

Hodnocení: +7 Hodnotilo uživatelů: 55 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zateplení fasády rodinného domu krok za krokem