Zateplení rovné střechy nemusí být věda. Zjistěte základní informace

Zateplení rovné střechy nemusí být věda. Zjistěte základní informace
26.02.2014 22:14

Uvažujete nad zateplením vaší rovné střechy? Chcete zjistit, co všechno to obnáší? V našem článku se dočtete komu zaizolování střechy svěřit, jaké máme nejčastější izolanty a další zajímavé a podstatné informace. Tak čtěte dál, abyste byli pro začátek v obraze.

Jak začít aneb plánujeme zateplování ploché střechy

Zateplení střechy (ať už ploché nebo i šikmé) je třeba začít kontaktováním profesionálů, kteří mají s izolacemi své zkušenosti. Zateplování střech je náročnější než zateplování fasády, a proto dejte přednost spolupráci s odborníky, než s kutily „od vedle.“ Profík posoudí stav vaší střešní konstrukce, provede průzkum a výpočty, zváží statiku budovy a vypracuje posudek. V úvahu musí vzít také teplotu a vlhkost v celém domě, a zvláště typ vaší střechy (pro každou se hodí jiný druh izolantu):

  • Jednoplášťové střechy
  • Dvouplášťové střechy
  • Víceplášťové střechy

Profesionál také vypracuje projektovou dokumentaci k zateplení rovné střechy, jejíž součástí je především výběr konkrétního izolačního materiálu a postup při jeho instalaci. Od tohoto postupu byste se neměli v žádném případě odchýlit. Nekombinujte ani jiné izolační materiály, než ty z vašeho projektu.

Zateplení rovné střechy

Rekonstruujete starší dům? Pak se zaměřte na výměnu tepelné izolace. Dříve se totiž používaly nekvalitní materiály, které by vám nyní nemusely stačit.

Výběr tepelné izolace

Při výběru izolantu berou erudovaní specialisté v potaz především účelovost vaší střechy. Respektive zohlední volbu podle toho, jestli je střecha pochozí nebo není, a jestli musí nést nějaké zatížení. Dále se zaměřují na tloušťku potřebného izolantu, aby odpovídal tepelně-technickým požadavkům na všech místech střechy. A jaký že izolant vlastně vybírají? Možností je hned několik.

  • Dříve se na starších domech a střechách používala škvára, škvárobeton, keramzit, pórobeton nebo pěnový polystyren. Tyto izolanty se dnes už většinou nepoužívají a měly by se při rekonstrukci vyměnit za jiné.
  • Dnes se používají především desky z extrudovaného polystyrenu, perlitu, PUR pěny nebo z čedičového vlákna. Na víceplášťových střechách potom také rohože ze skelných vláken, případně speciální foukaná izolace.

U dvouplášťových střech se může zateplovat foukanou minerální izolací. Ta se „napumpuje“ do dutiny nad stropem. Tato technika vás nijak neomezí a není třeba ani výrazný úklid půdních prostor.

Proč je vlastně zateplení střechy potřeba?

Ať už se zdá zateplení rovné střechy jakkoliv složité, ta námaha stojí za to. Kompletní izolace vám ušetří peníze za vytápění, protože jak známo teplo stoupá vzhůru a vy tak přestanete topit pánubohu do oken. Dalším pozitivem je prodloužení životnosti a funkčnosti domu. Omezíte také výskyt plísní a tudíž i alergií, zlepšíte klima uvnitř domu, eliminujete různé nemoci z nachlazení a nakonec i vylepšíte architektonický vzhled domu. Investice do zateplení se vám zkrátka mnohonásobně vrátí.

Úklid půdních prostor


Máte již zkušenosti se zateplováním rovné střechy? Prozraďte je našim čtenářům v diskusi pod článkem.

Hodnocení: +37 Hodnotilo uživatelů: 49 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zateplení rovné střechy nemusí být věda. Zjistěte základní informace