Zateplení střechy výrazně sníží množství energie potřebné na vytápění

Zateplení střechy výrazně sníží množství energie potřebné na vytápění
19.07.2013 07:58

Zateplení staršího domu je dnes nutností. Nevyhýbají se mu ale ani novostavby, přestože se dnes staví z moderních tepelně-úsporných materiálů. Nejedná se pouze o zateplování obvodových stěn, ale především o zateplení střechy. Správně odvedená práce minimalizuje riziko úniku tepla a citelně ovlivní náklady na provoz domu - v tom dobrém smyslu.

Zateplovat svépomocí nebo svěřit práci odborníkům?

Nezateplenou střechou unikne až 20 % tepla.

Zateplovací systém novostavby je řešen již v projektu, který se předkládá k žádosti o stavební povolení. Jak ale postupovat při zateplování staršího rodinného domu? Doporučujeme vám nerealizovat ho na vlastní pěst, ale vždy se domluvit s odbornou firmou. Vyhnete se tak zbytečným problémům - z důvodu neodborného zateplení by mohlo dojít ke zvýšené kondenzaci vodních par a ke vzniku plísní. Nesprávné zateplení střechy má potom ještě vážnější dopady, plíseň napadne trámy a střecha je tak znehodnocená.

Největší podíl na spotřeby energie v domácnosti má:

  1. Vytápění (přes 50 %)
  2. Ohřev vody (přes 20 %)
  3. Vaření
  4. Chod ledničky

Zateplení střechy Kwaczek

Zateplení střechy se vám musí přizpůsobit

Pokud se rozhodnete pro realizaci zateplení střechy, je důležité, abyste si zvolili spolehlivou firmu se zkušenostmi. Jedině tak dosáhnete maximálních úspor. Odborná firma Fasády - zateplení Kwaczek z Frýdku-Místku se přizpůsobí vašim potřebám a zateplí střechu na míru. Samotné práci předchází přesné navržení izolačních vrstev tak, aby bylo zateplení co nejvíce účinné. Samozřejmostí je vytvoření cenové nabídky na zateplení střechy zdarma.

Střešní okna velkou měrou určují, kolik protopíte

Zateplení střechy musí být spojeno i s výměnou střešních oken. Jinak nedosáhnete požadovaného výsledku a teplo bude stále unikat. Moderní střešní okna se nejčastěji vyrábí ze dřeva, aby zapadla do konstrukce střechy. Stále častěji se ale setkáváme se střešními okny plastovými, které se montují hlavně do koupelen, nebo s jejich kombinací - dřevěným jádrem a plastovým povrchem.

Střešní okna Truhlářství ZIMA

Podle čeho vybírat střešní okna

  • Materiál - dřevo je klasika, která vyniká svými tepelně-izolačními vlastnostmi a přirozeným vzhledem. Plastová okna jsou zase odolná proti vyššímu výskytu vodních par. Materiál tedy volte podle toho, kde okna budou umístěná.
  • Mechanické otevírání - mezi nejčastější způsoby otevírání patří kyvný či výklopný mechanismus. Moderní střešní okna zvládnou ale kombinaci obou těchto systémů.
  • Izolační sklo - trojskla s menší hodnotou UW, neboli součinitelem prostupnosti tepla, jsou dnes cenově dostupnější. Doporučujeme proto pořídit si raději trojsklo, které lépe vyrovnává teplotní rozdíly mezi venkovním a vnitřním prostředím a zabraňuje tak vzniku kondenzátu.

Při výběru oken je nutné hledět také na jejich výrobce. Nevyplatí se důvěřovat neznámým firmám, které chtějí zaplatit vysokou zálohu. Proto doporučujeme pečlivě si firmu prověřit, než s ní budete obchodovat. My vám můžeme doporučit Truhlářství ZIMA.


Máte už zateplenou střechu a výměněná střešní okna? Napište nám, jaká firma vám zakázku realizovala a jak jste s ní byli spokojeni!

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zateplení střechy výrazně sníží množství energie potřebné na vytápění