Zatopte si v plynovém kotli!

Zatopte si v plynovém kotli!
25.03.2017 11:42

Stojíme před začátkem topné sezóny, a proto vám přinášíme článek o plynových kotlích, které jsou moderním a ekologickým řešením vytápění. Tentokrát se zaměříme především na výhody a různé typy plynových kotlů. V závěru článku poradíme, na co nezapomenout, pokud chceme na vytápění co nejvíce ušetřit.

Plynové kotle slouží nejenom k ohřevu topných těles, ale také k ohřívání užitkové vody. Jedná se o vysoce účinný prostředek k vytápění, který produkuje jen minimální odpad. Princip, na kterém plynový kotel funguje, je nastaven tak, že nepotřebujete žádný sklad pro uchovávání paliva a nemusíte neustále přikládat.

Topte ekologicky a zároveň ekonomicky

Plynový kotel vám ušetří až 25% energieDalší nespornou výhodou těchto kotlů je šetrnost k životnímu prostředí. Při využívání zemního plynu totiž dochází k minimálním emisím oxidu uhličitého. Jedná se totiž o fosilní palivo s nejnižším obsahem uhlíku.

Mysleme však i na ekonomickou stránku věci! Plynové kotle vykazují vysokou energetickou účinnost a tím výrazně šetří vaši peněženku. Topení plynem stále vychází levněji než topení elektřinou. Plynový kotel může ušetřit až 25% nákladů na vytápění.

Pohodlí nade vše

Nikomu se přece nechce neustále běhat do kotelny a přikládat polínka. Není pohodlnější regulovat teplotu z pohodlí domova? Plynové kotle vás nechají pěkně sedět v křesle a teplotu si budete moci seřizovat jednoduchým otočením tlačítka na termostatu.

Není kotel jako kotel

Pokud jste se rozhodli pro plynový kotel, můžete si vybrat rovnou z několika typů:

  • teplovodní kotel
  • kondenzační kotel
  • litinový kotel

Plynové teplovodní kotle jsou využívány při vytápění bytů, rodinných domů či chat. Pokud máte větší nároky na výkon, je možné sestavit kotle do funkčních bloků, které potom zajistí mnohonásobně vyšší výkon. Pořizovací náklady na teplovodní kotle jsou nižší než například při pořízení kondenzačního kotle.

Za kondenzační kotel si sice připlatíte, ale posléze zase ušetříte na spotřebě paliva. Kotel totiž využívá i teplo ze vznikající vodní páry, které ostatní kotle vypouští. Kondenzační kotel je tedy hlavně investicí do budoucna.

Litinové kotle jsou určeny zejména pro vytápění domácností. Například litinové kotle od společnosti SIME jsou vybaveny elektronickým zapalováním pro maximální pohodlí a bezpečnost.

Plynové kotle poskytují komfortní regulaci teploty

Netopte pánu bohu do oken

Jelikož dnešní doba je hlavně dobou šetření, proto i při pořízení sebelepšího systému vytápění pamatujte na minimalizaci tepelných ztrát. Teplo nejčastěji uniká nedostatečně utěsněnými okny. Pořiďte si do svého domu, bytu či chaty kvalitní okna nebo balkonové dveře, kterými netáhne!

Například společnost s příznačným názvem ZIMA vyrábí dřevěná eurookna z poctivých materiálů a se spolehlivým těsněním. Budete překvapeni, kolik peněz vám ušetří dokonalá izolace.

Chcete se s dalšími čtenáři podělit o zkušenosti s plynovými kotli? Napište svůj názor do diskuze!

Hodnocení: +45 Hodnotilo uživatelů: 63 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zatopte si v plynovém kotli!