Zbavte se snadno nevzhledných prasklin v omítce

Zbavte se snadno nevzhledných prasklin v omítce
09.10.2012 10:32

Každý z nás touží po útulném bydlení bez sebemenší vady na kráse. Hlavně u starších domů se ale údržba po několika desítkách let stává doslova nekonečnou starostí. Zdi začínají stářím praskat a nejen ve vašem obývacím pokoji se den ode dne objevuje více a více nevzhledných trhlin v omítce. Nezoufejte! Kladivo a krumpáč nechte ležet v garáži a vyzkoušejte levné a jednoduché řešení, kterým je bezesporu sádrokarton!

Prach všude, kam se podíváte? Ne se sádrokartonem.

Nežádoucí prasklina vynikne zejména u barevných nátěrů Neradi vzpomínáte na předloňské škrábání a malování omítky v kuchyni? Všude, kam jste se podívali, byla jen spousta prachu a nepořádku. Navíc jste museli zakrýt každý kousek kuchyňské linky, aby po dokončení práce byla vůbec k poznání. Pracně jste oškrabali zeď, znovu ji natřeli a pak přišel na řadu několikahodinový úklid. Mytí oken, stírání podlahy, leštění nábytku.

A výsledek po roce? Nepřehlédnutelná prasklina v omítce nad hodinami, která je na očích každému, kdo do kuchyně vejde.Rozlučte se s prasklinami a pro nadcházející zvelebování domu zvolte sádrokartonMontáž sádrokartonu se ne nadarmo nazývá suché zdění. Co to pro vás znamená? Už žádný nepořádek!

Rekonstrukce a zateplení v jednom

Pomocí sádrokartonu vyřešíte hned dvě důležité věci najednounerovnosti a praskliny v omítce a zateplení. Při použití správně výplně totiž tento materiál získá jedinečné tepelně izolační vlastnosti. Využijete ho při obkládání stěn, stropů a na přizpůsobení tvaru místnosti podle svých představ.

Sádrokarton se snadno instaluje a má skvělé tepelně izolační vlastnosti. Ušetříte tak za vytápění a zároveň budete mít hladkou a rovnou stěnu!

Opravu zvládnete hravě sami

Žádný materiál není zcela bezchybný a i u sádrokartonu se může stát nehoda v podobě uraženého rohu nebo malé praskliny ve spojích. V takovém případě nemusíte zbytečně volat specializované firmy, opravu totiž zvládnete během pár minut sami!

Prasklinu v rohu můžete snadno opravit pomocí speciální pásky Praskliny se často objevují i u okenních rámů Po použití pásky nejsou po prasklině ani stopy

Oprava sádrokartonu je snadná a rychlá, stačí jen zvolit vhodnou pásku a řídit se těmito základními kroky:

  • Pečlivě naměřte délku pásky (zvolte o něco delší, než je prasklina).
  • Poté pásku ohněte do požadovaného úhlu (potištěné strany musí přiléhat k sobě).
  • Na prasklinu naneste sádrový tmel.
  • Nyní stačí přiložit pásku na nanesený tmel.
  • Důkladně přitlačte pásku na prasklinu pomocí špachtle.
  • Opět použijte sádru a naneste ji na pásku.
  • Až sádra zaschne, stačí už jen na stěnu nanést požadovanou barvu.

Není páska jako páska

Existuje několik druhů speciálních pásek na opravu sádrokartonu. Při jejich výběru si pečlivě promyslete, na jakém místě je použijete. Jsou určeny zejména pro zakrytí spáropravy nežádoucích prasklin. Skvěle poslouží i jako ochrana rohů ve vlhkém prostředí koupelen. Bandáže jsou vyrobeny z tvrdého polyvinylchloridu, který je navíc vyztužený skelnými vlákny. Voděodolné pásky nepodléhají působení vlhkosti, hodí se tedy pro všechny druhy spár nejen jako prevence proti tvorbě vlasových trhlin.

Páska na opravu sádrokartonu nevytváří prohlubně

Autor: Zuzana Brožová

Máte zkušenosti s opravou sádrokartonových desek? Podělte se s námi o ně v diskuzi!

Hodnocení: +39 Hodnotilo uživatelů: 51 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zbavte se snadno nevzhledných prasklin v omítce