Zdědil jsem samé dluhy aneb co, když nechci dědictví?

Zdědil jsem samé dluhy aneb co, když nechci dědictví?
31.10.2016 09:52

Dědictví nebývá vždy pouze cesta k získání nemovitosti, financí a jiného majetku. Může se totiž stát, že je obtěžkáno dluhy nebo jej nechcete z jiného důvodu. Povíme vám, za jakých podmínek se můžete zřeknout dědického práva a také, co všechno vlastně můžete odmítnout a jakým způsobem.

Dědického práva se můžete zřeknout ještě za života zůstavitele, a to společnou smlouvou. Takový případ může nastat například, pokud se s vámi příbuzný chce domluvit, že svůj majetek chce raději ustavit jinému potomkovi. S vámi se pak vypořádá ještě za života jinou cestou, například smlouvou.

Zdědili jste nemovitost, ale bojíte se dluhů? Nechte si ji prověřit u odborníka na reality.

Dvě možnosti, jak se vzdát dědictví

Po smrti zůstavitele můžete odmítnout dvěma způsoby. Prvním je vzdání se dědictví. Jde o výslovný úkon dědice v řízení o projednání pozůstalosti. Dědic se svého podílu vzdá ve prospěch jiného dědice, který s tímto postupem souhlasí. Například, pokud se děti vzdají majetku ve prospěch matky nebo sourozenci ve prospěch pečujícího potomka. Pokud se vzdáte svého dědictví, musíte počítat s tím, že se vzdáváte i práva na povinný díl, a to i za své potomky.

Druhou možností je úplné odmítnutí dědictví. Obecně bychom radili přijmout zděděnou nemovitost až po zralé úvaze a vyhodnocení aktiv a pasiv pozůstalosti. Může se ukázat, že spolu s dědictvím na vás padnou dluhy nebo že je nemovitost v exekuci. Lepší je tudíž celou situaci prověřit a počkat, dokud můžete. Zcela odmítnout dědictví máte právo, pokud jste se k němu nezavázali již dříve dědickou smlouvou. Pro odmítnutí musíte vystavit výslovné prohlášení dědice vůči soudu. Ten vás však o vašem právu odmítnout musí informovat.

Jak se vzdát zadlužené zděděné nemovitosti

Vždy se zajímejte, co jste vlastně zdědili. Nechte si prověřit, zda se zděděným majetkem nepřicházejí dluhy či jiné závazky, které nechcete přijímat. To může být až během dědického řízení. Teprve poté dědictví přijměte.

I odmítnout se musí včas

Možná jde o důležité rozhodnutí a vy byste si jej rádi promysleli, přesto si ale hlídejte čas. Dědictví totiž můžete odmítnout do jednoho měsíce od vyrozumění soudem. Odmítnutí dědictví se ale nedá vzít zpět, stejně tak po uplynutí oné měsíční lhůty nenávratně zaniká právo na odmítnutí dědictví.

Buď všechno, anebo nic

I kdyby to bylo příjemné, dědictví nelze odmítnout pouze zčásti nebo s výhradami. To znamená, že nemůžete odmítnout pouze zadluženou nemovitost a jinou si ponechat. Stát se tak chce vyvarovat tomu, že by dědic přijal například pouze finance po zesnulých rodičích, ale jejich závazky by nechal na úřadech. V takovém případě musíte sami zvážit, co je pro vás výhodnější. Doporučujeme se vždy obrátit na odborníka, který celou situaci prošetří.


Máte zkušenosti s odmítnutím dědictví nebo se zděděním dluhů? Napište nám do diskuze

Hodnocení: +34 Hodnotilo uživatelů: 54 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře nina 24.11.2020 16:52:39

    Dobrý den. Je smutné řešit takovou věc, sama jsem to řešila v nedávné době, když mi zemřel táta. Dědictví jsme se všichni zřekli, ale byl to lehce delší proces. A bez pomoci advokáta bych to nejspíše nezvládla, spolupracovala jsem s https://www.cikr.cz/sluzby/dedicke-pravo/, s nimi to šlo vše mnohem lépe.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 3 Hodnotilo uživatelů: 17 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Martin Smetaník 29.10.2020 14:04:49

    Dobrý den,mám dotaz.Rád bych se zeptal v červnu mi zemřel otec,v říjnu proběhlo dědické řízení v e kterém bylo zjištěno,že otec měl exekuci na 40 tis kč,garáž nějaké pozemky.Vše bylo do plusu a všeho jsme se zřeklí se sestrou ve propěch maminky.Maminka dne 27.října zemřela a nyní by mě zajímalo jak to bude exekucí a dalšími věci při dalším dědickém řízení se sestrou.Jestli ta exekuce opět přechází do dědického či nikoli.Děkuji za odpověď a přeji hezký den Smetaník Martin.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: -2 Hodnotilo uživatelů: 20 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Zdědil jsem samé dluhy aneb co, když nechci dědictví?