Zdravé bydlení v dřevostavbě. Jak si ho zajistit?

Zdravé bydlení v dřevostavbě. Jak si ho zajistit?
21.05.2015 09:23

I přestože vám moderní dřevostavby deklarují zdravé mikroklima v domě po celý rok, musíme si ho umět udržet. I montovaný dům je pořád jenom stavba, ve které bychom se měli chovat podle určitých zásad. Odměnou nám bude čistý vzduch bez alergenů, konstrukce bez plísní a zdravé prostředí. Jak na to? Čtěte dál.

Moderní prefabrikované panely jsou testované a díky použitým materiálům nehrozí, že by stěny absorbovaly vlhkost a docházelo tak k jejich zkáze. V dřevěných rámech opláštěných deskami Fermacell je uložen tepelný izolant (minerální vata) s parozábranou. Tloušťka stěny necelých 30 cm se z hlediska tepelně-izolačních vlastností rovná zdi silné 50 cm.

V novostavbě větrejte intenzivněji

V RD Rýmařov dostanete ke svému domu příručku o správném větrání.

Postrachem každé novostavby (montované i zděné) je zvýšená vlhkost. Ze spodní stavby totiž v prvním roce proniká zvýšené množství par a konstrukce domu je tak vystavována většímu náporu. Relativní vlhkost vzduchu by se v obytných místnostech měla pohybovat od 40 % do 60 %. Při dlouhodobě vyšší vlhkosti hrozí vznik plísní, s nimiž se pojí nejrůznější onemocnění.

Správné větrání je zásadní pro zdravé mikroklima v domě.

Větrání okny, nebo řízené větrání?

Vlhkost vzniká nejen v koupelně a kuchyni (i když jsou tyto místnosti nejohroženější), ale v celém domě. Věděli jste například, že 4členná rodina vydýchá za 24 hodin až 125 l vody a jenom ve spánku vznikne dýcháním jedné osoby 1 l vody za hodinu? Vyvětrat všechnu vlhkost okny je téměř nemožné, zejména v zimním období. Proto je dnes součástí většiny moderních rodinných domů tzv. nucené (řízené) větrání, které si relativní vlhkost v domě ohlídá. Inteligentní systémy fungují automaticky a jsou přitom velmi úsporné. Investovat do nich se tedy rozhodně vyplatí.

Jak se vyhnout zvýšené vlhkosti v dřevostavbě:

  • Teplota v místnostech by neměla klesat pod 16 °C.
  • V domě nesušte mokré prádlo a neskladujte vlhké materiály.
  • Ideální teplota v místnostech je 20-21 °C.
  • Nábytek umisťujte 5 cm od stěn, aby vznikla provětrávaná mezera.
Hodnocení: +25 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zdravé bydlení v dřevostavbě. Jak si ho zajistit?