Zeptali jsme se odborníka: Renovace, nebo nová špaletová okna na chalupě?

Zeptali jsme se odborníka: Renovace, nebo nová špaletová okna na chalupě?
16.03.2016 09:11

Skoro každá typicky česká chalupa má špaletová okna. Aby také ne, špaletová okna byla nedomyslitelnou součástí všech venkovských sídel a už v renesanci se bez nich neobešel žádný zámek nebo šlechtické sídlo. Nejenže tato okna byla krásná a dotvářela tak unikátní vzhled budov, ale hlavně jimi netáhlo. Jak ale postupovat, když už okna na vaší chalupě mají ta nejlepší léta za sebou? Na to jsme se zeptali odborníka ze společnost AZ Ekotherm s.r.o.

Stojíte před rozhodnutím, zda vyměnit stará okna na chalupě, nebo je renovovat? V případě, že chalupa představuje takové vaše malé letní sídlo, většinou postačí okna jenom renovovat. Dodat jim lesk, zatmelit je, utáhnut kování a podobně. Jestliže máte ale celoroční chalupu, kde trávíte letní i zimní prázdniny a jste na ní v podstatě více než u sebe v bytě, bude lepší nechat stará okna vyměnit. Proč?

Renovace oken představuje většinou jen krátkodobější řešení na jeden dva roky. Zejména pokud máte chalupu na horách, dostávají okna skutečně zabrat. Vysoké mrazy, nárazový vítr, sníh, ostré sluníčko... to všechno se na oknech podepisuje. Nová špaletová okna jsou chytrou investicí. Jejich vlastnosti jsou nesrovnatelně lepší a vydrží vám další desítky let," říká odborník z AZ Ekotherm.

Pořiďte si na chalupu nová špaletová okna

Plastová okna, euro okna či špaletová okna?

V současnosti je moderní do všech staveb montovat plastová okna, popřípadě dřevěná eurookna. A to ať už se jedná o rodinné domy, nebo komerční budovy. Jen si s nimi ale svou chalupu představte. Opravdu se k ní hodí? Okna jsou v podstatě očima chalupy, zásadně se podílí na jejím vzhledu, který bude po namontování úplně jiného typu oken naprosto změněn. Z chalupy se najednou vytratí její duch, kterého jste tolik milovali. Vždy se proto snažte zachovat stávající typ oken. Ve většině případů to budou špaletová okna.

Nová špaletová okna na chalupě

Nejvíce vždy trpí venkovní část špaletového okna. Dřevo se nejprve zabarví, poté začne hnít. Dochází také k vypadávání tmelu, který drží okenní tabulky v rámu. Takové okno je pak nevyhovující nejen z hlediska ekonomického (pouští ven spoustu tepla),
ale také z hlediska bezpečnostního. Pokud je okno
v takto katastrofálním stavu, jeho renovace se rozhodně nevyplatí.

Nová špaletová okna od AZ Ekotherm mají ve venkovním křídle izolační dvojsklo s dvoustupňovým těsněním. Vnitřní profil je pak většinou zasklený jednoduchým sklem, což je naprosto dostačující. Dosahuje pak stejných nebo dokonce lepších parametrů než moderní plastové okno.


AZ Ekotherm s.r.o.Česká společnost dodává výhradně dřevěná eurookna, špaletová okna a dřevo-hliníková okna. Má vlastní výrobní závod v Šumperku, ale její pobočky můžete navštívit ještě v Praze a Hradci Králové. Pravidelně vystavuje na veletrzích, dodává okna do historických budov a podílí se na velmi zajímavých zakázkách,
jako je třeba rekonstrukce prvorepublikové vily Toničky v Praze


Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zeptali jsme se odborníka: Renovace, nebo nová špaletová okna na chalupě?