Život plastového odpadu. Co se s ním děje, když ho odhodíte do popelnice?

Život plastového odpadu. Co se s ním děje, když ho odhodíte do popelnice?
26.08.2014 13:59

Říkáte si, že neprodukujete moc plastového odpadu? Představte si, že průměrná česká domácnost vytřídí do kontejnerů či popelnic 25 kg plastového odpadu. A co teprve ti, kteří bezohledně vhazují veškerý odpad do jedné nádoby. Dobrou zprávou však je, že se Češi rok od roku zlepšují v třídění odpadu. Dnes třídí 71 % lidí. Připojte se i vy!

Lisy na PET lahveTřídění odpadu vždy začíná u vás doma

Ať už třídíte do žluté popelnice nebo žlutých igelitových pytlů, můžete mít dobrý pocit. Přispíváte totiž k ochraně životního prostředí. A to stačí vzít plastovou láhev a místo do koše ji hodit do jiného pytle. Pokud máte velkou spotřebu balené vody, a tedy i PET lahví, pořiďte si praktický lis na PET lahve. Měli byste ale vědět, že plastový odpad z domácnosti nejsou jenom plastové lahve od nápojů. Velkou část tvoří také obaly od potravin a spotřebního zboží. I ty byste měli třídit. Ale pozor, plasty by měly být čisté, teprve potom je můžete vytřídit.

Lisy na PET lahve zakoupíte v eshopu AB Store za 883 Kč. Díky němu bez námahy stlačíte plastové lahve a šetříte tak místo v popelnicích i kontejnerech.

Plasty vždycky do žluté!

Žluté kontejnery na odpadV obcích se často provádí svoz tříděného odpadu a k dispozici jsou i kontejnery na odpad. Ve městě pak žluté kontejnery na plast najdete na každém rohu. Je jich u nás skoro 89 tisíc! I tady platí, že před tím, než plasty do kontejnery vhodíte, měly by být čisté a sešlápnuté (stlačené). Tyto kontejnery pak pravidelně vyvážejí svozové vozy, některé jsou již vybaveny lisem. Vozy svážejí odpad na dotřiďovací linky, kde dochází k odstranění nežádoucích příměsích v plastech. Denně je tak roztříděno přes 291 tun plastu!

 

Recyklace. Nový život pro plasty

Z dotřiďovací linky se plasty odvezou ke zpracovatelům. Procházejí různým zpracováním – drcením, lisováním a podobně. Následně se z nich vyrábějí granuláty, které putují k výrobcům nových plastů. Koncové produkty jsou díky recyklaci levnější a také šetrnější k životnímu prostředí. Například z 50 recyklovaných PET lahví lze vyrobit 1 flísovou bundu. Recyklovaný plast horší jakosti nachází využití ve stavebnictví nebo ve výrobě zahradního nábytku a podobně.

Svoz tříděného odpadu

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Život plastového odpadu. Co se s ním děje, když ho odhodíte do popelnice?