Životní změna se stavbou nového rodinném domu

Životní změna se stavbou nového rodinném domu
08.05.2013 15:50

Mnoho z těch, kteří doposud bydlí v činžáku, sní o soukromí v rodinném domě se zahradou. Pokud k nim patříte i vy, tak se začtěte dál do příběhu, jak si takový sen nejlépe splnit. Rádi vám vysvětíme základní informace - ať víte do čeho jdete.

Vše začíná výběrem pozemku

Prvním krokem je koupě pozemku. Jeho dispozice ovlivní i možné rozložení nového domu. Je tedy nutné vybírat pečlivě. V drtivé většině se lidé snaží o jižní, případně jihozápadní nasměrování pozemku. A domy si poté staví na severní či východní straně. Pokud tedy natrefíte na takový ideální pozemek, neváhejte a „jděte do něj“. Samozřejmě při tom nezapomeňte na to, aby byl váš pozemek v dobré lokalitě, která vyhovuje potřebám celé vaší (i budoucí) rodiny.

Na koupi pozemku se velmi často umoří vlastní finanční prostředky nebo se poskytuje tzv. překlenovací úvěr. Ten začnete splácet, a jakmile následně požádáte o hypotéku na výstavbu domu, hypotéka se o úvěr navýší.

Realizace staveb je snadnější s profesionály

Realizace stavby: Jak ji zvládnout a nepřijít o nervy?

Pokud už máte vybraný pozemek, můžete začít stavět. Realizace staveb není vůbec jednoduchá záležitost. Od projektu, vyřízení stavebního povolení, přes přípojky na elektřinu, plyn nebo vodu, až po samotnou stavbu jde o složitý proces. Jen málokdo to zvládne svépomocí. Běžnější je najmutí profesionální stavební firmy, která vše vyřídí za vás. Při tomto postupu se leckdy ušetří nemalé peníze a hlavně také nervy.

Vybavení domu je hra, která vás bude bavit

Už váš nový rodinný dům stojí? Gratulujeme! Hrubou stavbou to ovšem nekončí. Nyní je potřeba rozhodnout vnitřní vybavení domu. Myslíme tím například podlahydveřekuchyňskou linkukoupelnu…zkrátka to nejzákladnější s čím vám ještě dobrá stavební firma pomůže. To vše už je ale oproti původnímu stavění jako dětská hra. Začněme tedy hlavními dveřmi. Ty jsou branou do nového bydleníVstupní dveře do bytu, nebo v tomto případě do domu, však vybírejte pečlivě. A stejně postupujte také u dveří interiérových. Dveře musí být odolné vůči mechanickému poškození (přeci jenom je budete používat denně), násilnému vloupání, nepřízni počasí apod.

Pořídíte si dřevěné palubky nebo dáte přednost plovoučce?

Dalším důležitým prvkem jsou podlahy. Velice moderní jsou například dřevěné palubky, ale záleží samozřejmě na vašem vkusu. Dřevěné palubky nebo běžná laminátová, plovoucí podlaha se hodí do ložnic a obývacích prostor. Co se týče kuchyně, případně jídelny, chodeb, koupelny a technických prostor – všude tady bude praktičtější dlažba.

TIP: Nezapomeňte také na kvalitní teplovodní kotel. Pořiďte si například kotel na uhlí a dřevo Rojek KTP 25.

No a nakonec vás čeká výběr kuchyňské linky, vany, toalety atd. Zde opět záleží na vašem vlastním přání, vždy však mějte na paměti vysokou funkčnost a praktičnost. Věříme, že i s tímto vám stavební firma ráda poradí. A myslete u toho na budoucnost! Ať vám veškeré vybavení vydrží co nejdéle!

Ne nadarmo se říká: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci“.

Takto jsme tedy velmi stručně shrnuli základní postup v pořizování nového rodinného bydlení. A co vy? Máte to také za sebou nebo teprve před sebou? Napište nám své postřehy!

Hodnocení: +33 Hodnotilo uživatelů: 47 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Životní změna se stavbou nového rodinném domu