Děti a jejich dědictví po rodičích

Děti a jejich dědictví po rodičích
30.11.2016 06:59

I když všechny své děti máte rádi stejně, můžete mít k nim přeci jen rozdílný vztah. Třeba se o vás dcera lépe stará, nebo naopak bydlí daleko a moc se nevídáte. Pak chcete jednoho potomka za svou péči odměnit. Dá se majetek při dědictví rozdělit rozdílně? Nebo dokonce potomkovi neodkázat nic?

Dědická třída potomků

Biologické i adoptované děti patří společně s manželem či manželkou nebo registrovaným partnerem do první dědické třídy. V té každý dědí stejným dílem. Pokud pro případ smrti nepořídíte závěť, vaše pozůstalost bude rozdělena na rovnoměrné díly.

Dejme tomu, že máte nezletilou dceru, dospělého syna a manžela či manželku. V případě vaší smrti by každý z nich dostal svůj podíl domu, auta a rodinné chaty. Poté se mohou všichni dohodnout na rozdělení pozůstalosti, například, že automobil připadne dceři, chata synovi a dům zůstane manželovi.

Dědictví může být občas pěkně komplikované. Zajímá vás cokoliv ohledně dědictví nemovitosti? Obraťte se na odborníky z Avareal.

Každý rodič má závětní svobodu

Dítě je neopominutelným dědicem, který musí dle zákona získat z dědictví svůj povinný díl. U dospělého dítěte činí jednu čtvrtinu a u nezletilého tři čtvrtiny zákonného dědického podílu.  Dospělý syn by tak dostal jednu čtvrtinu z dědického podílu, a tudíž jednu dvanáctinu z vaší pozůstalosti. Povinný podíl nedospělé dcery by byl tři čtvrtiny, což je jedna čtvrtina celé pozůstalosti.

Zní to trochu složitě, ale při vypočítávání si můžete pomoci grafem či kalkulačkou. Rozpočítáte si tak hodnotu jednotlivých prvků pozůstalosti. Pokud chcete majetek odkázat nejen své rodině, ale například i přátelům nebo kolegům z práce nějakou drobnost, stačí v pozůstalosti přikázat synovi dědictví v hodnotě jedné dvanáctiny z pozůstalosti a synovi v hodnotě jedné čtvrtiny. Manžel není neopominutelný dědic, a tak mu můžete odkázat majetek dle svého uvážení.

Jak dědí děti po rodičích?

„Já tě vydědím!“

Možná ze srandy, v horším případě vážně, jste jistě tuto větu už někdy slyšeli. Jak to ale funguje v praxi? Děti zůstavitele jsou jedinými neopominutelnými dědici. Význam má vydědit děti, případně jejich potomky, i když o jiných zákonných dědicích můžeme v listině o vydědění výslovně prohlásit, že pozůstalost nenabudou. Ostatní vaše představy o dědictví můžete zapsat do závěti.

Vydědění musíte provést písemně podobným způsobem, jako byste psali závěť. Tedy vlastní rukou, za přítomnosti dvou svědků nebo u notáře. Do listiny zapište konkrétní důvod, proč chcete potomka vydědit, neboť bez něj by byla vůle neplatná. Vydědit potomka můžete zcela, nebo jen zkrátit jeho povinný díl.

Zákonné důvody pro vydědění

Možné je vydědit potomka, který zůstaviteli neposkytl pomoc v nouzi nebo o něj neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl. Důvodem může být i spáchaný trestný čin svědčící o jeho zvrhlé povaze nebo trvale nezřízený život. Neopominutelný dědic může být z vůle vynechán také kvůli tomu, že je nezpůsobilý dědit, má dluhy, nebo máte prokazatelnou obavu, že se pro jeho potomstvo nezanechá povinný díl. Povolené je i vydědění potomka, který neplní vyživovací povinnost ke svým dětem.

Vydědění potomka si dobře rozmyslete. Pokud by vás přežil, nebudou dědit ani jeho potomci, ledaže byste nechali odlišnou vůli. S vyděděním se ovšem jen tak někdo nesmíří a závěť se snaží zneplatnit u soudu. Proto, pokud to myslíte s vyděděním vážně, se doporučují doložit příslušné listiny a důkazy vašeho důvodu. Mohou to například být kopie dopisů nebo e-mailů. Bezdůvodné vydědění může být zneplatněné u soudu a bezdůvodně vyděděný potomek má na povinný díl své právo.


Máte své zkušenosti s dědictvím? Podělte se o ně s námi v diskuzi

Hodnocení: +10 Hodnotilo uživatelů: 130 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře irena Tykalova 27.07.2023 11:33:30

    d obrý den,můj manžel má dospělého syna z prvního manželství,kterého skoro 40let neviděl nejsou v žádném kontaktu,ani písemném,neví o něm vůbec nic,my máme společně dvě dospělé děti, bude mít také nárok na dědictví po manželovi? Co by bylo nutné udělat,aby neměl nárok,děkuji

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 0 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Dana Chaloupková 24.04.2023 19:04:41

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,zemřel manžel a jde o dědictví. Mužou se toho děti vzdát ve prospěch svoji mámi.Předem děkuji za odpověd.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 0 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
    • Logo Realitní kanceláře milan leskov 04.09.2023 12:01:11

      dobry den jak mam udelat vydedeni dcery co k tomu potrebuji

      nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 0 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Bohumír Petříček 15.03.2023 13:53:33

    Pokud zemře manžel nebo manželka, dědí po nich děti i vnoučata a pravnoučata?

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 0 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře JANA MUSILOVÁ 13.01.2022 08:39:07

    S dovolením bych ráda věděla, zda je možná tato situace. Dětem, plnoletým, zemřel otec. Nemovitost náležející jeho otci, tedy dědovi dětí, byla přepsána po smrti otce dětí na švagrovou - sestru jejich otce. Nějak se mi nechce věřit, že je toto možné, aby byly děti vyloučeny z dědictví. Děkuji.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 4 Hodnotilo uživatelů: 26 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
    • Logo Realitní kanceláře zavadil josef 03.02.2022 19:18:25

      jsem v podobné situaci a chtěl bych vědět zdali se takto postupuje při dědictví díky za odpověď

      nahlásit | Hodnocení: -5 Hodnotilo uživatelů: 17 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Stanislava Řezníková 10.10.2021 12:59:05

    Dobrý den! Když nám zemřel otec,Matka nám nevyplatila žádný podíl.Když umřela maminka,tak jsme zjistili že veškerý majetek po rodičích má naše sestra.Žádali jsme podíl po otci a podíl po mamince že jí necháme,protože se o mámu starala.Nyní sestra zemřela,máme tedy konečně uplatnit nárok děditví po rodičích,nechceme aby vše zdědili její dospělé děti.My tři sestry jsme nedostali vůbec nic.Jde o dům,zahradu a 2 garáže.Prosím poraďte. Řezníková

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 6 Hodnotilo uživatelů: 34 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Jiří Ostrák 10.06.2021 07:33:38

    Dobrý den chtěl bych vědět jak se určí dědictví po rodičích jsme dva bratři nevlastní máme společnou matku která zemřela první a měsíc po ní manžel který je otcem mého bratra žily jsme všichni spolu jak se rozděluje majetek zda rovným dílem nebo bratrovi připadne větší podíl dědictví děkuji

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 20 Hodnotilo uživatelů: 34 Kladně hodnotit Záporně hodnotit

Stránkování: 1 2

ZpětÚvodní strana » Články » Děti a jejich dědictví po rodičích