Jak funguje teplovodní vytápění a proč byste ho měli mít

Jak funguje teplovodní vytápění a proč byste ho měli mít
31.10.2013 12:47

Klasické ústřední topení napojené na plynový nebo elektrický kotel začíná být v rodinných domech pasé. Chceme se těšit z krásného otevřeného ohně, plápolajících plamenů a útulného tepla, který krb nebo krbová kamna poskytují. Zároveň ale chceme vytvořenou energii využívat efektivně. A v tomto případě přichází na scénu teplovodní vytápění neboli propojení krbové vložky/krbových kamen s ústředním topením.

Využijte maximálně teplo, které vám poskytuje krbová vložka či kamna! Doporučujeme umístit krb do největší místnosti v bytě, která je otevřená. Podle výkonu zvládne krb vytopit až několik kubických metrů vzduchu. Tam, kam se teplý vzduch nedostane, využijte ústřední topení napojené na krbovou vložku nebo kamna. Při výběru kamen věnujte pozornost výkonu do vody a výkonu do vzduchu, který udává výrobce. Krbová vložka může dokonce ohřívat i užitkovou vodu. Právě ohřev vody elektřinou činí po vytápění největší náklad za provoz domu, nyní máte šanci ho výrazně snížit!

Napojení krbové vložky do topného systému

Zkuste si postavit krb. Kamnářské potřeby nakoupíte online!

Krbová vložka má ve většině případů vestavěný zásobník vody, ve kterém dochází k ohřívání a následnému rozvodu do topného systému. Napojení krbu do topného systému musí proběhnout přes trojcestný ventil, který zajistí minimální teplotu vody (kolem 50C) v systému. Oběhové čerpadlo s termostatem je umístěné mezi vložkou a teplovodním systémem. Jakmile dojde k ohřátí vody na určené stupně, čerpadlo se spustí.

Krbová kamna lze napojit na ústřední topení. Využijte teplo krbových kamen i k ohřevu vody a ušetřete!

Dbejte na zabezpečení krbové vložky

Při výpadku elektřiny může dojít ke stavu, kdy systém neodvádí vytvořenou energii z krbové vložky a nastává její přetopení a zvyšuje se tlak. Máte celkem 3 možnosti, jak krbovou vložku zabezpečit proti přetopení. Pokud je mezi sebou skombinujete, bude zdroj energie v maximálním bezpečí.

  • Pojistný ventil - otvírá se ve chvíli zvýšeného tlaku, t.j. 2,5 baru. Tento ventil je dokonce ze zákona povinný. Nesmí chybět v žádném uzavřeném vytápěcím zařízení.
  • Dochlazovací smyčka - speciální čidlo zaznamená vysokou teplotu vody v systému a otevře ventil, který do oběhu vpustí vodu z vodovodního řádu. Voda poté odejde do kanalizace. Dochlazovací smyčka je povinná pro všechny kotle na tuhá paliva.
  • Záložní zdroj - dojde-li k výpadku elektřiny, je dobré mít připravený záložní zdroj energie pro čerpadlo.

Když se vám nedaří roztopit oheň

Pro někoho je to zábava, pro druhého trest. Víte, jak správně zatopit v kamnech? Základem jsou suché třísky a přísun vzduchu k ohni. Při zapalování ohně by měla být dvířka kamen otevřená. K podpálení můžete použít pilinové brikety, noviny (nedoporučujeme, vytvářejí saze) nebo krbový podpalovač, což je nejlepší cesta. Prodává se v pevné nebo tekuté formě. Stačí malé množství a roztopení ohně bude hračka!


Máte zkušenosti s propojením krbové vložky a ústředního topení? Napište nám do diskuze!

Hodnocení: +39 Hodnotilo uživatelů: 99 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře MarieSoukromá inzerce 13.06.2014 09:23:46

    Máme novostavbu a jako vytápění jsme zvolili kombinaci elektrického podlahového vytápění a krbových kamen s výměníkem. Kamna vytápí celý centrální prostor - obývák, kuchyň, chodbu a trochu i koupelnu, když jsou otevřené dveře, což je cca 70 m2 (výkon kamen 7 kW). 3 pokoje potom táhne výměník a radiátory Korado. Podlahovku zapínáme minimálně, úspory jsou opravdu velké. Tuto kombinaci můžu vřele doporučit!

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 2 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Kamil 28.01.2014 19:05:24

    Znám spoustu lidí, kteří na tento druh vytápění přešli. My jsme byli jedni z nich. Plynový kotel nám již slouží jako záložní zdroj, Temperuje jen když nejsme doma. Máme deskové radiátory Korado Radik, které se rychle ohřívají a krbová vložka s výměníkem tak vytopí celý dům. Zdědili jsme les a tak se o něj staráme, čistíme, prořezáváme, sázíme a máme dřevo.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 3 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Jak funguje teplovodní vytápění a proč byste ho měli mít