Jak na to: Montáž podlahy šroubováním na rošt

Jak na to: Montáž podlahy šroubováním na rošt
18.12.2013 12:28

Montáž dřevěné podlahy šroubováním na rošt by se vám mohla zdát jako složitá záležitost. Pokud jste však alespoň trochu zruční a práce vám není cizí, nemusíte si na pomoc volat profesionály. Stejný postup, jen s malou obměnou, platí i pro pokládku venkovní terasy.

V minulém článku o způsobech montáže dřevěné podlahy jsme vám nastínili 3 možnosti, jak si s pokládkou podlahovek poradit. Dnes se blíže podíváme na nejrozšířenější způsob, a to montáž podlahy šroubováním na rošt.

Pro montáž podlahy budete potřebovat:

  • podkladové hranoly
  • běžné nářadí na opracování dřeva
  • kladívko, hřebíky a lišty k podlaze
  • lak nebo olej pro povrchovou úpravu
  • dřevěná prkna na podlahu a klínky
  • brusku či brusný papír
  • pracovní rukavice
  • štětec

Dřevěná prkna na podlahu ze severského smrku.

1. Montáž podkladového roštu

Začínáme montáží roštu na rovný a očištěný povrch. Sušené dřevěné hranoly (doporučujeme hranoly z téhož dřeva, jako jsou podlahovky) ukotvěte kolmo k podlaze a vytvořte z nich rošt, který bude naprosto rovný a stabilní. Vzdálenost jednotlivých hranolů se odvíjí od síly dřevěných prken na podlahu - je menší než 25 násobek tloušťky podlahy. Pokud je tedy tloušťka podlahovek například 24 mm, maximální rozteč roštů je 60 cm. Prostor, který vznikne mezi hranoly, můžete vyplnit minerální vatou nebo speciální kročejovou izolací (vhodné zejména v podlaží).

2. Kontrola vlhkosti prken

Ještě před pokládkou zkontrolujte vlhkost podlahovek, která by neměla být vyšší než 15 %. Prkna byste také měli nechat tzv. aklimatizovat. Zabalené balíky s podlahovkami nechte 1 den v místnosti, kde bude montáž probíhat. Prkna se přizpůsobí, aklimatizují se, místním podmínkám - vlhkosti a teplotě vzduchu. Vyhnete se tak nežádoucím změnám objemu dřeva v již položené podlaze.

3. Pokládka první podlahovky

Pokládka první a poslední podlahovky je nejsložitější. Vždy začínáme u stěny a pokládáme tak, aby byla prkna souběžná s dopadajícím světlem z oken. Po celém obvodu podlahy (tedy mezi prvním prknem a stěnou) nechte dilatační spáru 8 - 10 mm. Podlahovku pevně přichyťte k podkladovému hranolu. Díru si do dřeva předvrtejte, předejdete prasknutí prkna. První podlahovku také upevněte nad perem pod úhlem 45o kolářským hřebíkem, který je určen přímo pro tyto účely. podlahovky vždy kotvěte u pera, nikoliv u drážky. Můžete se také setkat s dalším spojovacím materiálem, příchytkami na palubky, ale ty jsou vhodné spíše pro kotvení dřevěného obložení.

4. Montáž dalších podlahovek

Dřevěná podlaha bude ozdobou vašeho interiéru. Nebojte se její pokládky!

Pro další postup si připravte klínky, které budete vkládat mezi jednotlivé podlahovky. Doporučujeme montáž pomocí systému pero-drážka, který je jednodušší a rychlejší. Pamatujte, že prkna nikdy nepřilepujete k sobě v místě spoje! Ještě před povrchovou úpravou podlahu očistěte od nečistot a v případě nutnosti ji přebruste. 

5. Povrchová úprava a montáž lišt

Můžete si sami zvolit, který přípravek použijete pro ošetření nové dřevěné podlahy. Na výběr máte z voskůolejů nebo laků. Doporučujeme se informovat u dodavatele podlahovek, který by vám měl poradit i prodat vhodné přípravky pro ošetření právě vaší podlahy. Při aplikaci ochranné vrstvy použijte pracovní rukavice, i když přípravky nejsou a ani nesmí být zdraví škodlivé. Mezi nejkvalitnější povrchové úpravy patří laky a oleje, které mají certifikaci pro použití na dětské dřevěné hračky

Po řádném zaschnutí povrchové úpravy přichází na řadu poslední fáze, a to montáž podlahových lišt, díky kterým je podlaha elegantní a působí čistým dojmem. Lišta se kotví na podlahu, nebo na stěnu - dle doporučení výrobce.


Máte zkušenosti s montáží dřevěné podlahy svépomocí? Napište nám svoje tipy do diskuze!

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 52 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak na to: Montáž podlahy šroubováním na rošt