Jak postavit krb v několika krocích

Jak postavit krb v několika krocích
28.08.2013 08:34

Krbová kamna a krby naplňují domov krásným, živým teplem. Plápolání ohně a praskání dřeva, to je útulná atmosféra v sychravých podzimních a zimních večerech. Kdo by po tomhle netoužil? Snad každý sní o krbu, a pokud mezi tyto snílky patříte i vy, pak si nenechte ujít náš návod, jak postavit krb svépomocí.

Co všechno budete potřebovat

Nejdříve se seznamte se základními materiály, které jsou pro stavbu krbu nezbytné. Patří mezi ně izolační deskykamnářské čili žáruvzdorné lepidlopenetrace, krbová perlinka, krbové mřížky, kamnářská omítka a nějaké ty hmoždinky, vruty, pilka a brusná mřížka. V případě, že plánujete rustikální variantu krbové obestavby, pak se vám budou hodit i šamotové a okrasné cihličky - ty můžete ale koupit už v předpřipravené "skládačce". V žádném případě nepoužívejte běžné materiály jako třeba ytong, sádrokarton (ani protipožární typ) nebo klasická lepidla a tmely. Tyto materiály nejen že nevydrží vysoké teploty a riziko požáru je s nimi vysoké, ale postupem času mohou i zapáchat a propouštět do ovzduší zdraví škodlivé látky.

Společnost krby-kamna-eshop.cz s.r.o. nabízí veškerý potřebný materiál ke stavbě krbu. V internetovém obchodě nakoupíte ale i samotné krbové vložky od zákazníky prověřených dodavatelů - krbové vložky od francouzských výrobců Uniflam a Ladel, španělské vložky Hergom a žádané krbové vložky české výroby Flamingo a Hakr Trade.

Stavba krbu svépomocí - přečtěte si náš návod

1) Příprava podlahy a zadní stěny za krbem

Před samotnou stavbou musíte věnovat pozornost podlaze a izolaci zadní stěny. V žádném případě nedoporučujeme postavit krb na plovoucí podlaze nebo parketách. Ideální bude podlaha z keramické dlažby. Pokud tuto podmínku splníte, přejděte na další krok - izolaci a odvětrání zadní stěny za krbovou vložkou. K izolaci se používají izolační desky Silca nebo desky Promasil s tloušťkou 25 mm. Izolace by měla pokrýt skutečnou šířku a výšku budoucí obestavby.

Na šířku obestavby si připravte rošt, který budou tvořit 50 mm široké lišty neboli pásy nařezané z izolační desky. V rozestupech maximálně 400 mm je připevněte svisle na zeď s pomocí kamnářského lepidla a vrutů s hmoždinkami. Vruty použijte ještě dřív, než lepidlo zaschne. Jakmile budete mít připevněny pásy, vodorovně na ně připevněte samotné izolační desky. Používejte přitom opět vruty i lepidlo (doporučujeme lepidlo Flamin nebo Silcadur). Nejníže položenou desku upevněte cca 50 mm nad podlahou, aby zde vznikla mezera pro odvětrávání. V horní části izolace také nezapomeňte na otvor pro zděř a vstup do komínu, který vyřežete přímočarou pilkou. Tento otvor ale můžete udělat i později (při stavbě sopouchu), až si budete jisti, kde se má tento vstup nacházet.

2) Obestavba krbové vložky

Krb, to je vlastně obestavěná krbová vložka. Po izolaci zadní stěny tedy budete pokračovat stavbou spodní krbové části, čili obestavby krbové vložky. K tomu vám přikládáme názorné foto. Na následujících obrázcích můžete vidět stavbu rustikálního krbu, který jsme zakoupili v podstatě ve formě skládačky. Tu postupně upevňujte na podlahu a jednotlivé díly spojujte kamnářským lepidlem. Kolem krbové vložky nezapomeňte na dilatační mezeru cca 5 mm. V žádném případě se nesmí vložka dotýkat sloupků, jinak hrozí poškození obestavby.

Stavba krbu - zakoupená rustikální obestavba je vlastně stavebnice Stavba krbu - obestavba krbové vložky a stavba niky na dřevo Stavba krbu - obestavba krbové vložky a stavba niky na dřevo
Stavba krbu - obestavba krbové vložky a stavba niky na dřevo Stavba krbu - krbová vložka by měla stát na vyzděné konstrukci nebo na krbovém stojanu Stavba krbu - jakmile máme spodní část, přistoupíme k obezdívce stran, kolem vložky necháváme dilatační mezery cca 5 mm

3) Stavba sopouchu neboli vzdušníku

Jakmile dokončíte obestavbu krbové vložky, přichází na řadu sopouch. Před jeho stavbou ale nejprve napojte krbovou vložku ke komínu pomocí kouřovodů. Propojení se dá vytvořit dvěma způsoby:

  1. Po vodě - tento způsob značí sestavení kouřovodů zúženým hrdlem směrem dolů. Problém ale je, že u většiny krbů nejde zastrčit kouřovod dovnitř vložky. Doporučujeme proto druhý způsob napojení.
  2. Po kouři - kouřovod se v tomto případě nasazuje na hrdlo výstupu z krbové vložky a zúžené hrdlo se nasazuje do komína.

V případě, že vaše krbová vložka nemá zabudovanou klapku do komína, doporučujeme ji koupit samostatně. I kdybyste ji nepoužívali a nechávali stále otevřenou, lépe je předvídat, než později zjistit, že musíte kouřovody předělávat.

Jakmile napojíte kouřovod, doporučujeme udělat zkušební zátop. Díky tomu zjistíte, nemá-li vaše stavba nějaké vady. Teprve potom přistupte ke stavbě vzdušníku. Ten sestavíte opět z desek Silca nebo Promasil a používat při tom můžete běžné ruční nástroje na dřevo nebo sádrokarton. Než ale začnete desky řezat do požadovaného tvaru, doporučujeme je navlhčit pro ideální spojení s lepidlem. Pokud chcete mít na sopouchu zaoblené hrany, pak si pomozte brusnou mřížkou na sádrokarton. Před samotným sestavením si naměřte boční i přední stěny. A postupujte opět podle našeho foto návodu:

Stavba sopouchu - začněte na vnitřní straně obestavby krbu a postupujte vzhůru Stavba sopouchu - začněte na vnitřní straně obestavby krbu a postupujte vzhůru Stavba sopouchu - jakmile budete mít zadní stranu a bočnice vzdušníku, upevněte přední stranu
Stavba sopouchu - jakmile budete mít zadní stranu a bočnice vzdušníku, upevněte přední stranu Stavba sopouchu - nezapomeňte na výdechové mřížky uprostřed přední strany a na bocích Stavba sopouchu - nezapomeňte na výdechové mřížky uprostřed přední strany a na bocích

Při stavbě sopouchu se nesmí zapomenout na výdechové otvory s krbovou mřížkou. Jejich velikost se vypočte dle výkonu krbové vložky. Použít lze jednoduchý vzorec 1 kW x 58 cm2. Máte-li tedy krbovou vložku o výkonu 14 kW, pak by měl mít otvor 812 cm2. Po výstavbě sopouchu můžete přejít k poslední fázi - penetraci penetračním nátěrem, natažení perlinky a kamnářské omítky. A to už je úplný konec. Teď nám nezbývá nic jiného, než vám popřát mnoho zdaru!


Zkusili jste stavbu krbu svépomocí? Napište nám, jak se vám to podle našeho návodu podařilo.

Hodnocení: +78 Hodnotilo uživatelů: 98 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře včelka jiří 03.12.2017 16:15:05

    Dobrý den, potřeboval bych poradit s naším krbem. jedná se o vnitřní krb ohniště 90x90x80 s přívodem vzduchu v zádech krbu dole ,odkouření průměr200 mm dlouhé 6m. Po zatopení komín jako by neexistoval ,veškerý kouř jde do místnosti Děkuji za každou radu Včelka

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 6 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře MilinecSoukromá inzerce 08.10.2013 15:18:27

    Ta skládačka je fakt super, podle toho to určitě zvládnu. A dám vám vědět :-)

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 6 Hodnotilo uživatelů: 10 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Jak postavit krb v několika krocích